menu sluiten

logistiek gebouw luchtmacht klaar voor gebruik

Lucas van der Wee

Het Integraal Logistiek Centrum (ILC) op de vliegbasis Leeuwarden is klaar voor gebruik. In het ontwerp van cepezed staan techniek en logistiek zonder meer voorop maar zijn de werkplekken desondanks aangenaam. In maart schuiven de medewerkers van de luchtmacht achter hun bureaus.

distributie van luchtmachtmaterieel
Het nieuwe Integraal Logistiek Centrum is bedoeld voor de opslag, het beheer, de beschikbaarstelling en de distributie van luchtmachtmaterieel. Ter ondersteuning van speciale militaire missies, maar ook voor het reilen en zeilen op de basis zelf. Alle functies zijn ondergebracht in 1 gebouw: opslag en expeditie, uitgifteloket, kantoren, vergaderruimtes, verblijfsruimtes en een crewroom. In een overdekte voertuigstalling staan specifieke goederen en legervoertuigen.

zichtlijnen
Bij de verdeling van de ruimtes en functies over het gebouw was de logistiek leidend, maar de samenhang en oriëntatie minstens zo belangrijk. Er is steeds zicht naar buiten en ook binnen zijn er lange zichtlijnen, zodat medewerkers elkaar kunnen zien. In het kantoor- en vergaderdeel zorgen patio’s met veel groen voor daglichtrijke werkplekken en een prettige pauzeplek. Een lange as door het hele gebouw verbindt de verschillende bouwdelen.

lush landschapsontwerp
Ook de buitenruimte rond het gebouw is opnieuw ingericht. Vanwege de noodzakelijkerwijs grote mate van verharding, zijn de groenperken juist lush en vriendelijk. In het terreinontwerp is rekening gehouden met eventuele uitbreiding van het gebouw.

historische omgeving
Het ILC is een nieuw gebouw in een historische omgeving. De vliegbasis bestaat al sinds 1938 en was oorspronkelijk bedoeld voor de burgerluchtvaart, al is er van de gebouwen uit die tijd door de Tweede Wereldoorlog niet veel over. Vanaf 1953 is het enkel een militaire vliegbasis en geen onbelangrijke: alleen in Leeuwarden en op Vliegbasis Volkel staan F16’s en F35 Lightning II’s opgesteld en bij toerbeurt binnen de Benelux staan er twee vliegtuigen paraat in verband met mogelijke ongeïdentificeerde luchtdreigingen.

opdracht en uitvoering
Het Rijksvastgoedbedrijf kende de opdracht voor het ontwerp, realisatie en onderhoud van het ILC in 2020, binnen een DBM-contract, toe aan het consortium van BAM Bouw en techniek-regio noord. Het ontwerp is gemaakt door architectenbureau cepezed en cepezedinterieur samen met abtWassenaar (constructies, bouwfysica & brandveiligheid) en Bureau HOSPER (landschapsontwerp). Het totale vloeroppervlak is 4.524 m² (inclusief overdekte voertuigenstalling van 555m²), het omliggende terrein meet circa 22.000m².

Meer over het project? Bekijk hier Integraal Logistiek Centrum.

Lucas van der Wee
Lucas van der Wee
Lucas van der Wee
Lucas van der wee
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000