menu sluiten

Mail uit Kiev


Dit ongewone bericht ontvingen we op donderdagochtend 24 februari: "Now Ukraine is under attack by Russia. Kyiv woke up at 5 in the morning when Russian army started bombing suburbs and it’s continuing. Now all works on the project stopped, we believe the situation will be better in the nearest future, but who knows Putin’s plans."

Het afgelopen jaar hebben we met plezier gewerkt aan een onderzoeksfaciliteit in Kiev. Juist onze expertise op dit gebied blijkt een goede entree naar internationaal werk met de focus op Europa. Nadat we het voorontwerp eind vorig jaar hadden afgerond, waren we momenteel bezig, via een reeks workshops met de opdrachtgever en de interne afdelingen, om de laboratoriumorganisatie en -inrichting in te passen voor het definitief ontwerp. Uiteraard kwam de Russische dreiging de afgelopen maanden wel ter sprake, maar dit werd meestal door de mensen in Kiev weggewimpeld onder het mom; ”there are always Russians at our border.”

Na de nacht van woensdag op donderdag zag de wereld er totaal anders uit. Het bovenstaande bericht van de Oekraïense projectleider is zowel vriendelijk als bizar. Het toont de felle realiteit en maakt het dichtbij. Zowel de projectleider in Kiev als onze projectarchitect zijn jonge ambitieuze professionals die in een project het maximale voor elkaar willen krijgen. Beiden zijn zo rond de 35 jaar en hebben een jong gezin waarin twee kleine koters thuis rondrennen. Maar ze leven sinds de 24ste in schril contrasterende werelden, waarin de jonge vader in Oekraïne het werk neerlegt om zich op te maken zijn land te verdedigen.

In Nederland maken we ons druk om de grote opgaven voor een bestendige toekomst; van het post-covid-samenleving, het loskomen van fossiele grondstoffen, de transitie naar een circulaire economie en de teruglopende biodiversiteit. De urgentie hiervan wordt ernstig relatief als je ziet voor welke opgave de Oekraïners staan, waarbij veiligheid, vrijheid en democratie op het spel staan. We hopen voor Oekraïners op snelle vrede, en dat we onze partners weer in goede gezondheid terugzien.


Ronald Schleurholts, architect-partner cepezed

Cobouw, 3 maart 2022


meer columns

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000