menu sluiten

drijvende circulaire toekomst

cepezed, Superuse, Interactivist en Studio Carbon denken na over de toekomst van afgeschreven windmolens. Dit gebeurt in het What If Lab van de Dutch Design Foundation, op initiatief van energiebedrijf Vattenfall. Voor de rotorbladen ziet cepezed een tweede leven als drijvers in het verschiet.


specifieke kwaliteiten
Rotorbladen van windmolens zijn nauwgezet afgestemd op het vangen van wind hoog in de lucht. Vanwege hun complexe opbouw van materialen kun je ze niet recyclen - in de VS worden ze zelfs begraven. cepezed onderzocht of de zeer specifieke kwaliteiten van de rotorbladen voor iets anders benut zouden kunnen worden dan het vangen van wind. De inzet is om ze nagenoeg intact te laten, zodat er zo min mogelijk materiaal verloren gaat.

drijvers
Hun lengte, lichte gewicht, stevigheid en holle vorm maakt rotorbladen mogelijk geschikt als drijvers. Dit is een gunstig tweede leven vanwege de grote hoeveelheid afgeschreven rotorbladen in de toekomst. Meerdere bladen samen kunnen namen een drijvend eiland vormen, waar bijvoorbeeld woningen, akkers, of zonneparken op staan. Lange, smalle eilanden kunnen dienen als weg. Drijvende eilanden zijn helemaal handig als de zeespiegel zoals voorspeld verder stijgt.

fantastische plaatjes
Het voorstel van cepezed levert fantastische plaatjes op. Dat die een tikje utopisch ogen, heeft te maken met de verkennende, grensverleggende insteek van het What If Lab. Ook cepezed vindt experimenten belangrijk, gezien de uitdagingen waar we voor staan. We werken aan - duurzame - bouwopgaven en doen geregeld onderzoek. Hoe het circulaire experiment met drijvende rotorbladen in de praktijk uitpakt hopen we op korte termijn samen met Vattenfall te testen.


De uitkomsten van het What If Lab worden tentoongesteld op de Dutch Design Week 2024. Dat het ‘lab’ de moeite waard was blijkt alleen al uit de zeer verschillende uitkomsten van cepezed, Superuse, Interactivist en Studio Carbon.

lees meer over dit project hier
lees meer over circulariteit hier

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000