menu sluiten

groene zoom voor nieuwe meldkamer amsterdam

cepezed

Nadat we een meldkamer in Apeldoorn succesvol hebben gerealiseerd, zijn we geselecteerd om ook de meldkamer in Amsterdam te ontwerpen. In Apeldoorn betrof het nieuwbouw, in Amsterdam gaat het om het slim transformeren van een bestaand kantoorpand.

nieuwe gmka
De meldkamer van Amsterdam is nu nog gevestigd aan de Elandsgracht, maar dat is op lange termijn niet houdbaar. Bereikbaarheid, ruimte, indeling, technische staat en parkeervoorzieningen voor ketenpartners hebben de politie doen besluiten te verhuizen. Een bestaand kantoorgebouw in Amsterdam Westpoort wordt toekomstbestendig getransformeerd tot de Gemeenschappelijke Meldkamer Amsterdam (GMKA). De GMKA is een samenwerking van ambulancezorg, brandweer, politie en LMS.

groene zoom
De meest opvallende ingreep die we voorstellen is de groene 'bumper' rond het gebouw. Die maakt het binnen prettiger om te werken en dient tegelijkertijd als beveiliging. We denken daarbij aan een weelderige, intieme binnentuin, met inheemse struiken en bomen. De tuin heeft een oplopend talud, met aan de buitenzijde beton. Deze betonrand garandeert ook dat de meldkamer visueel beschut is tegen koplampen en inkijk.

subtiel spel
Onze ontwerpvisie is een subtiel spel van openheid en geslotenheid, toegankelijkheid en hoge beveiliging, en concentratie- en samenwerkzones. De bestaande bouwkundige structuur wordt alleen aangepast waar dat strikt noodzakelijk is. Zo stellen we voor een vide te maken boven de begane grond, voor visueel contact en een directe verbinding tussen de twee meldkamerverdiepingen.

luifel
Een nieuwe luifel markeert de overgang tussen de volglazen plint en de bovenbouw. De luifel loopt rond het gehele gebouw en zorgt voor een aangename werkomgeving op de begane grond. Samen met de nieuwe, verticale lamellen voorkomt de luifel verblinding en reflectie op de schermen in de meldkamer, zodat het primaire bedrijfsproces niet wordt verstoord. Ook houdt de luifel het teveel aan warmte buiten. De luifel kan begroeien en er kunnen nestplekken in worden opgenomen.

rumoer, ruis, rust
Meldkamers zijn cruciaal voor de burger in nood en voor de inzet en coördinatie van de hulpverlening tijdens rampen en calamiteiten. Het is een 24/7-werkomgeving, die veel van de medewerkers vraagt. Daarom is het van belang dat zij zich er thuis voelen. De nieuwe GMKA krijgt verblijfskwaliteit door rumoer-, ruis- en rustzones te onderscheiden en door de afwisseling van verbindende en scheidende elementen en open en gesloten delen. Deze zones en de werkplekken krijgen een informele of juist een formele sfeer. Zo wordt samenwerking bevorderd zonder de noodzaak uit het oog te verliezen om geconcentreerd te kunnen werken.

De ontwerpwerkzaamheden van de meldkamer starten in januari 2024 en in november 2026 staat de oplevering gepland.

cepezed
cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000