menu sluiten

moreelsebrug in deutsches architektur museum frankfurt

lucas van der wee | cepezed

De door cepezed ontworpen Moreelsebrug maakt deel uit van de grote tentoonstelling RIDE A BIKE! Reclaim the City, die vanavond wordt geopend in het Deutsches Architektur Museum (DAM) in Frankfurt.

RIDE A BIKE! Reclaim the City richt zich op fietsinfrastructuur als onderdeel van een geïntegreerd stadsontwikkelingsconcept. Het project presenteert belangrijke, exemplarische fietsprojecten in een breder publiek kader, en bevordert zo een beter begrip tussen al diegenen die de infrastructuur gebruiken.
Het gebruik van fietsen wordt onderzocht met behulp van een geïntegreerde aanpak, met de verschillende relevante aspecten - landschapsarchitectuur, transportplanning, het ontwerp van openbare ruimten en stedelijke planning worden samengenomen en op een zodanige manier uiteengezet dat zowel experts als het grote publiek het kunnen begrijpen hen.
Het is tijd om opnieuw stil te staan bij het gedeelde gebruik van de stedelijke ruimte, deze verstandig te beheren en hemt op een zodanige manier te blijven ontwikkelen dat de kwaliteit van het leven in steden daadwerkelijk verbetert. Het project illustreert het soort ideeën en projecten op dit gebied die veel verder gaan dan alleen het reorganiseren van de verkeersstroom, en zo de aanzet vormen voor een zinvolle planning van de stedelijke ruimte van de toekomst.

Het ontwerp en de realisatie van de Moreelsebrug heeft een grote positieve invloed gehad op de mobiliteit en connectiviteit binnen de stad Utrecht. Waar het brede emplacement en stationsgebied van de binnenstad van Utrecht een fysieke barrière vormen voor voetgangers en fietsers, maakt de brug het mogelijk deze te overwinnen.
De brug is exclusief ontworpen voor voetgangers en fietsers en een echte blikvanger. In twee zacht gebogen golven overspant ze de rails. Ondanks zijn lengte van 312 meter en 10 meter breedte oogt de brug verfijnd en vormt het bijna een rustpunt tussen de twee districten.
De bomen spelen een belangrijke rol in het algemene concept van de brug en vormen een stedelijke voortzetting van de bomenlanen aan weerzijden van het spoorgebied. Ze zijn de enige verticale elementen op de brug; de verlichting heeft cepezed geïntegreerd in de brugleuningen om zo de gebruikers van de brug een zo vrij mogelijk zicht te bieden. Het brede uitzicht wordt versterkt door de glazen balustrade.
De tentoonstelling is te bezoeken vanaf 21 april tot en met 2 september en wordt begeleid door een divers aanvullend programma met onder meer fietstochten door de stad en lezingen, alsook een catalogus. Voor meer informatie kunt u de website van het DAM raadplegen.

lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000