menu sluiten

Nominatie Le Comteprijs: ‘Bruggen bij ArsenaalDelft van grote schoonheid’

lucas van der wee | cepezed

De twee nieuwe bruggen in het historische deel van de Delftse binnenstad, ter hoogte van ArsenaalDelft (voormalig Legermuseum), zijn genomineerd voor de Le Comteprijs. De Delftse historische vereniging Delfia Batavorum rijkt elk jaar prijzen uit voor opvallende verbeteringen aan het Delftse stadsbeeld. “Delft heeft er met deze bruggen twee bijzondere bouwwerken van zeer hoge esthetische kwaliteit bijgekregen”, aldus de commissie. De cepezed-bruggen maken kans op een jury- en publieksprijs.

‘opmerkelijke slankheid’
“De bruggen, met name de lange over de Oude Delft, zijn constructief gewaagd met hun opmerkelijke slankheid”, aldus de commissie. “Op bijzondere wijze is zo het krachtenspel van een boogbrug bijna tastbaar. Met hun strak gekromde, als het ware dynamische vorm zijn beide bruggen als bouwwerk op zich van een grote schoonheid. Ze verenigen een uitgesproken ‘van onze tijd zijn’ met een duidelijke referentie aan de oude, massieve gemetselde boogbruggen.”

chinook-helikopters
In de Delft op Zondag laat de commissie weten: “Het gebruikte materiaal van de bruggendekken is ook een knipoog naar het verleden van het voormalig Legermuseum. Die zijn namelijk gemaakt van Thorca; een slank, sterk en stijf materiaal dat ook wordt gebruikt in Chinook-helikopters van de luchtmacht.” Delft heeft er met deze bruggen volgens de commissie twee bijzondere bouwwerken van zeer hoge esthetische kwaliteit bijgekregen.

donkere kleurstelling
“Het is daarbij verheugend dat onder de brug over de Oude Delft de lange uitloop van deze gracht, zijn mooi spiegelende wateroppervlak, en de eruit oprijzende gevel van het Armamentarium goed zichtbaar blijven. Dat verrassende effect is behalve aan de slankheid in beslissende mate te danken aan de donkerder kleurstelling, waarmee de brug iets wegvalt ten gunste van het afwisselend donkere en lichtere wateroppervlak.”

los van de kade
Bijzonder aan het ontwerp van de bruggen is dat ze los staan van de monumentale kades. De constructie staat namelijk in de gracht en is niet aan de kades vastgemaakt. Een stalen loper dient als drempelloze overgang tussen brug en kade. Dit heeft twee voordelen. De eeuwenoude kades ondervinden geen blijvende schade van de permanent aangelegde bruggen. En omdat de brug geen plek inneemt op de kademuur is er een ruime aanlandplek tussen brug en straat. Zo krijgen voetgangers de ruimte om veilig over te steken.

onderdeel van ArsenaalDelft
De bruggen zijn onderdeel van het grotere project ArsenaalDelft. Zo heet het Armamentarium, waarin jarenlang het Legermuseum was gevestigd, nu. De monumentale panden zijn gerenoveerd, verbouwd en hebben een nieuwe functie gekregen als restaurant (Loetje), hotel (Westcord Hotels) en conferentiecentrum (IQ Events uit Delft). De korte brug aan de Lange Geer ligt voor de entree van het hotel, de brug aan de Oude Delft leidt bezoekers naar een zonovergoten - nog te bouwen permanent ‘drijvend’ - terras. Het Delftse architectenbureau cepezed was verantwoordelijk voor het totaalontwerp, cepezedprojects deed de ontwikkeling van dit project en cepezedbouwteam was uitvoeringscoördinator van de bruggen die zijn gemaakt door Haasnoot Bruggen.

stemmen kan tot 15 mei  

De Le Comteprijs wordt uitgereikt op donderdag 19 mei. Bij voorkeur refereert de verfraaiing aan de Delftse historie, aldus Delfia Batavorum. Tegelijk wordt de ‘Delft op Zondag Publieksprijs’ uitgereikt. Stemmen hiervoor kan tot uiterlijk zondag 15 mei, door een mail te sturen naar redactie@delftopzondag.nl onder vermelding van ‘Le Comteprijs’.

lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

Zo werden de bruggen geplaatst.
Meer informatie in het nieuwsbericht.

lucas van der wee | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000