menu sluiten

onderzoek cepezed: tentoonstellen 600 jaar oud schip kan in Kampen

De IJsselkogge -een eeuwenoud en goed bewaard schip- zal huiswaarts keren. De gemeenteraad van Kampen gaf vorige week een financiële goedkeuring op een haalbaarheidsstudie van cepezed, waardoor het 600 jaar oude schip vanaf 2024 in de Hanzestad tentoongesteld kan worden.

over de IJsselkogge
De IJsselkogge is een 600 jaar oud schip dat in de bodem van de IJssel in Kampen werd ontdekt in 2011. Volgens deskundigen een bijzondere vondst, omdat het wrak zeer compleet was toen het vijf jaar later gelicht werd. Tot eind 2024 ligt het in Batavialand in Lelystad, waar het schip goed geconserveerd wordt.

compacte expositieruimte
Op verzoek van de gemeente Kampen onderzocht cepezed of het eeuwenoude scheepswrak in de publieke ruimte van de vindplaats te exposeren was. Ontwerp en locatie waren daarvoor cruciaal.
Om zoveel mogelijk zicht te creëren werd aanvankelijk door alle partijen gedacht aan een soort glazen stolp, zoals cepezed eerder ontwierp voor de Pinas in Den Helder. Dat bleek vanwege de strenge conserveringseisen van het Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed niet haalbaar. Te veel zonlicht, schommelende temperaturen en luchtvochtigheid zouden het geconserveerde schip te veel beschadigen.

cepezed ontwierp daarop een ingetogen en compact onderkomen waarbinnen de IJsselkogge verdiept in de bodem wordt getoond aan de inwoners van Kampen. Het opgedikte dak zorgt niet alleen voor de nodige beschaduwing, het is tevens onderdeel van de bezoekersroute en het bevat de nodigde installaties om aan de conservatie-eisen te voldoen. Afhankelijk van de locatie wordt de afwerking bepaald. cepezed schetste twee mogelijkheden; een variant met wit textieldoek en een cortenstalen omlijsting.

locaties IJsselkogge
cepezed bekeek verschillende locaties waar het ontwerp in Kampen zou kunnen staan. De Koggewerf is historisch gezien een mooie locatie, omdat die op zo’n 150 meter van de vindplaats van het wrak ligt. Schans Buitenwacht heeft voor- en nadelen. De ligging op land is onnatuurlijk voor de IJsselkogge en precies hier komt ook een in het oog springende fietsenstalling, die concurreert met de expositieruimte. Het voordeel is wel dat de IJsselkogge vanaf het station prominent te zien is.
De gemeente Kampen wil ook het Van Heutszplein, op de kade in het centrum, onderzoeken. Daar lag het wrak toen het uit de IJssel was gelicht. Ook wordt er gekeken naar een studie, waarbij de IJsselkogge het middelpunt van een groter beleefmuseum over de Hanzetijd wordt. Voor deze ‘Hanze Experience’, die tienmaal duurder begroot is dan de door cepezed ontworpen ‘stand alone’ optie, moeten dan nog wel voldoende sponsoren worden gevonden.

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000