menu sluiten

reorganisatie resulteert in groen-blauwe campus voor de politie

cepezed

Aan de rand van Drachten wordt een aantal politiefuncties geclusterd op 3 eilanden. cepezed ontwerpt de nieuwbouw, die weliswaar verschilt in maat en vorm, maar duidelijk bij een architectonische familie hoort. Het meest sprekende aan het plan is de manier waarop de gebouwen, parkeerplaatsen en bruggen zijn ingebed in het groen. We werkten dan ook nauw samen met BoschSlabbers Landschapsarchitecten.

landschap is leidend
Op bedrijventerrein A7-Noord in Drachten staat nu onder meer al een 112-meldkamer. Dit programma wordt uitgebreid met allerhande politiefuncties in 4 nieuwe gebouwen en getransformeerde bestaande bouw. Vanwege de bijzondere ligging op de eilanden werken cepezed en de landschapsarchitecten van BoschSlabbers zo goed als integraal aan het ontwerp. Het landschap is daarin leidend, wat knap is gezien de vele verkeersbewegingen. De entrees zijn aantrekkelijk gesitueerd en bijvoorbeeld ‘verlengd’ met een vlonder aan de oever. De noodzakelijkheid van de nieuwbouw hangt samen met de reorganisatie van Politie Noord Nederland.

architectonische familie
De structuur met eilanden is een gegeven, het hoort bij de opzet van dit bedrijventerrein. Het campus-gevoel ontstaat door de parkachtige aanleg, waarin de gebouwen met hun donkere, horizontaal gelede basementen onder een zilverig, open en verticaal geleed bovendeel een architectonische familie vormen. Door uit te gaan van een efficiënt bouwpakket is het mogelijk de architectuur eenduidig te houden en alle bijzondere functies kostenefficiënt in te passen. Wel heeft elk gebouw een verbijzonderde ruimte, zoals bijvoorbeeld een patio, of een aangename verbindingszone met daklichten en houten dakliggers. Om het functionele en doelmatige niet de overhand te laten krijgen, geven we veel aandacht aan details.

buiten ontspannen
Het landschapsplan is geënt op de lange lijnen over het water, karakteristiek voor Friesland. Oevers krijgen rietbegroeiing - ook die groene zomen zijn karakteristiek. Een wadi-achtig talud is bevorderlijk voor de ecologische ontwikkeling van de oevers. De parkeervlakken worden half verhard en tussen parkeerstroken komen gleuven voor waterretentie, in feite een soort wadi’s. De gebouwen staan niet pal aan het water, zodat de natuurlijke oevers zo breed mogelijk zijn en er voldoende ruimte is om te verblijven. Bruggenhoofden worden zo elegant mogelijk, om het idee van een eiland te bestendigen. Het ontwerpproces verloopt zo voorspoedig, dat we enkele maanden voorlopen op de planning.


→ ga naar de projectpagina

cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000