menu sluiten

Subsidie voor verduurzamen bouwmachines is goede zaak

Valerie Kuypers / Rijksoverheid

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat stelt 60 miljoen euro beschikbaar voor uitstootvrije machines in de bouw. Zij wil bouwbedrijven stimuleren om over te stappen op machines als elektrische hijskranen, betonmixers op waterstof en graafmachines op batterijen. “Een goede zaak en ook noodzakelijk, omdat stikstofarm bouwen steeds relevanter wordt”, zegt Menno Rubbens, directeur cepezedprojects.

stikstofprobleem aanpakken
Heijnen wil met de subsidies het stikstofprobleem aanpakken. “Met uitstootvrije machines helpen we dat probleem steeds verder de wereld uit.” Volgens het persbericht van de rijksoverheid kunnen “bouwers met de subsidie tot maximaal 40 procent van het prijsverschil met diesel vergoed krijgen. Voor kleinere ondernemers ligt dat percentage hoger dan voor grotere ondernemers, om zo ook het mkb te helpen bij de overstap.”

pi scheveningen
Rubbens, Circular Hero 2022, is betrokken bij een stikstofarm bouwproject in Scheveningen. Binnen de muren van de PI Haaglanden wordt daar, pal naast een beschermd natura-2000-gebied een tijdelijk zorgcentrum gebouwd. Het project wordt stikstofarm uitgevoerd, dankzij een integrale samenwerking vanaf de eerste schets tussen projectontwikkelaar (Du Prie bouw & ontwikkeling en cepezedprojects), architect (cepezed), aannemer (Du Prie bouw & ontwikkeling), constructeur (IMd Raadgevende Ingenieurs) én opdrachtgever (Rijksvastgoedbedrijf).
Zo is het gebouw remontabel en prefab ontworpen. Op de bouwplaats worden de onderdelen droog geassembleerd, wat weinig uitstoot veroorzaakt. Maar Du Prie bouw & ontwikkeling heeft bijvoorbeeld ook de fundering elektrisch geschroefd, het sanitair werd als een prefab-pakket op z’n plek gehesen en het transport van materieel, onderdelen en personeel gaat uitstootarm of elektrisch.

meer informatie
Lees het gehele persbericht over de subsidieregeling van de rijksoverheid en lees op onze website meer over het project in de PI Scheveningen. Vorige week was er een discussieavond met diverse stakeholders (onder andere politiek, versnellers en projectontwikkelaars) over stikstofvrij bouwen, georganiseerd door Pakhuis de Zwijger, The Circle en de Dutch Green Building Council.

du Prie bouw & ontwikkeling
lucas van der wee
cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000