menu sluiten

de ‘circl’ is inderdaad rond

paul starink

In 2017 bouwde ABN AMRO een circulair paviljoen op de Zuidas: Circl. Onlangs werd bekend dat lcp circulair verantwoordelijk wordt voor de ontmanteling van dit paviljoen, die ongeveer 9 maanden zal duren. Voor het daaropvolgende hergebruik werkt lcp samen met Icon Real Estate (onderdeel van Victory Group). Het is hun gezamenlijke ambitie om minstens 70 procent van het materiaal te hergebruiken.

materiaalpaspoort
In plaats van het gebouw te slopen en de materialen naar een stortplaats te brengen, worden waardevolle materialen verwijderd en opgeslagen voor toekomstig hergebruik. Circulaire ontmanteling is per definitie een tijdrovend, intensief proces, dat om zorgvuldigheid vraagt. Alle onderdelen krijgen een uniek label, met informatie over herkomst, kwaliteit en waarde. Op deze manier wordt de 1,2 miljoen kilogram CO2, die is opgeslagen in het materiaal, overgeheveld naar een toekomstig project, waardoor nieuwe CO2-uitstoot wordt vermeden. De ontmanteling is ook stiller, minder stoffig en minder belastend voor omwonenden dan traditionele sloop.

lcp circulair
Voor lcp circulair, een joint venture van projectontwikkelaar cepezedprojects en demontagebedrijf Lagemaat, is dit niet de eerste ontmanteling en verplaatsing van een gebouw. De tijdelijke Rechtbank Amsterdam bijvoorbeeld, keert terug als laboratorium en onderwijsgebouw in Enschede. En het Scheveningse Zuiderstrandtheater verhuisde in delen naar Oss, waar een cultuurcluster gaat vormen met onder meer theater De Lievekamp. De gedemonteerde kantoortoren van het Gelderse Provinciehuis wordt ingezet voor de bouw van een circulair centrum in Heerde.

iconisch
‘Dit project wordt een voorbeeld van hoogwaardig hergebruik in plaats van recycling', zeggen Menno Rubbens en Gerd-Jan Jongerman (de oprichters en directeuren van lcp circulair) over het hergebruik van het Circl. 'Het hergebruik van volledige gebouwconstructies helpt enorm in het behalen van de benodigde CO2-besparingen. Wij combineren onze kennis en ervaring op dit gebied graag met de ambitie van onze opdrachtgever, Icon Real Estate.' Bij de ontmanteling wordt ook zorgvuldig gekeken naar de ecologie op en rond het paviljoen. Stichting Struikroven organiseerde in opdracht van lcp circulair een bijeenkomst waarin buurtbewoners het groen uit de tuin van Circl oogstten voor hergebruik in tuinen in de omgeving.

paul starink
lagemaat
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000