menu sluiten

tijdelijke rechtbank wint nationale duurzaamheidsprijs staal

léon van woerkom | cepezed

De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is wederom onderscheiden als toonbeeld van circulaire economie. Tijdens de Staalbouwdag op 3 oktober won het door cepezed en cepezedinterieur ontworpen gebouw de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018. Gedelegeerd opdrachtgever Menno Rubbens van consortium dpcp (bestaand uit Du Prie Bouw & Ontwikkeling en cepezedprojects) nam de prijs met gepaste trots in ontvangst.

“Bij de Tijdelijke Rechtbank in Amsterdam is op alle fronten goed geacteerd,” aldus het juryrapport, dat vervolgt: “de meedenkende opdrachtgever, de innig samenwerkende partijen, de slimme uitvoering en het volledig inzetten van het circulair concept en borging daarvan in een business propositie. Het getuigt van moed om een speciaal consortium op te richten dat op eigen risico de financiering, bouw, demontage en remontage geheel op zich neemt. De circulaire gebouwopzet met een compleet te demonteren hoofddraagconstructie met kanaalplaatvloeren en gevels is tot in detail doorgevoerd, tot en met markeringen van de constructiedelen voor de herbouw. De demontabele en droge aansluiting van betonvloer-staalconstructie is subliem in zijn eenvoud en het materialenpaspoort, waarnaar zoveel vraag is, is eindelijk een feit. Van A tot Z is elk materiaal op hergebruik doordacht voor latere toepassing. Daarbij is het ook nog een architectonisch gebouw geworden. Dit toonbeeld van ‘circulaire economie’ binnen de bouwsector doet recht aan IFD, maakt het weer actueel, maar prikkelt bovenal de hele bouwkolom tot navolging, en is daarmee unaniem de winnaar van de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018.“

Eind september nam Saskia Oranje van het Amsterdamse architectenbureau DOOR de rechtbank ook al op in haar top 10 circulaire projecten gepubliceerd in het vakblad Stedebouw & Architectuur.

léon van woerkom | cepezed
léon van woerkom | cepezed
pieter kers
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000