menu sluiten

vanuit twee gebouwen waken over de noordzee

cepezed

Binnenkort start de bouw van de Kustwacht Den Helder. We ontwierpen op het marineterrein twee superfunctionele gebouwen, waar techniek en veiligheid echter niet de overhand krijgen.

familie
In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf ontwierpen we een onderkomen voor de Kustwacht Den Helder. Het gaat om een Maritiem Operationeel Centrum (MOC) en een Uitwijk-, Training- en Testlocatie (UTT), die verspreid op het marineterrein van Den Helder staan. Door cepezeds herkenbare kit of parts-DNA zijn zij toch duidelijk familie van elkaar. Wordt er bij calamiteiten of werkzaamheden aan het MOC uitgeweken naar de UTT, dan hoeven de operateurs door de sterk gelijkende ruimtes nauwelijks te wennen.

moc
Vanuit het MOC wordt toezicht gehouden op het Nederlandse deel van de Noordzee. De hoge ambities van de opdrachtgever en het maatschappelijk belang van de functie maakten het voor ons een leuke opdracht om aan te werken. Onder de vlag van de Kustwacht werkt er ook personeel van onder meer de Koninklijke Marechaussee, de FIOD, en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

bamboe
We kozen aan de kant van het kanaal voor een prominente horizontale gevellijn, als verwijzing naar de zee. De gevelplint is van glas, daarboven is bamboe toegepast dat in de loop van de tijd mooi zal vergrijzen. Die verwering past bij een kustgebouw en bij de duurzaamheidsambities van cepezed en het Rijksvastgoedbedrijf.

kit of parts
Zowel het hoofdgebouw en als de trainingslocatie zijn met het oog op onvoorziene toekomstige ontwikkelingen demontabel - de gevel is een apart demontabel element en er worden droge, demontabele verbindingen toegepast. De vloervelden zijn flexibel in te delen. De kit of parts die we hier toepasten bestaat uit een staalskelet met betonnen kanaalplaatvloeren, houten liggers en houten daken. Het was een interessante puzzel om met de hoge veiligheidsnorm die gold, toch twee demontabele en zo duurzaam mogelijke gebouwen te ontwerpen.

cepezed werkt in Den Helder in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf ook aan een nieuw Squadrongebouw voor Defensie, waarvan binnenkort het DO wordt afgerond.


→ Lees hier meer over het ontwerp van de Kustwacht Den Helder

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000