menu sluiten

start bouw duo-school laan op zuid

Levien Willemse

Een groot nieuw schoolgebouw aan de Laan op Zuid huisvest vanaf 2026 voortgezet en hoger onderwijs onder één dak. cepezed maakte een spectaculair ontwerp met een hellingbaan en trap aan de buitenzijde. Toch bleef de opzet helder, mede door de brede binnenstraat op de begane grond. Op 4 juni was het ‘eerste schop-moment’.

eerste schop
Gemeente Rotterdam, stichting BOOR en Hogeschool Rotterdam bouwen een nieuw, duurzaam schoolcomplex tussen de Posthumalaan en de Laan op Zuid, in ontwikkelgebied Parkstad. Op 4 juni gaven wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen), Renata Voss (bestuur stichting Boor) en Wijnand van den Brink (bestuur Hogeschool Rotterdam) het officiële startsein voor de bouw. Vier studenten zetten symbolisch de eerste schop in de grond. De unieke samenwerking tussen voortgezet en hoger onderwijs en verrijkt het onderwijsaanbod op Zuid in hoge mate.

3800 leerlingen & studenten
In het nieuwe complex komen alle opleidingen van het instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie (CMI) en het kenniscentrum Creating010 van Hogeschool Rotterdam. Zo’n 3000 studenten gaan van het gebouw gebruik maken. Daarnaast vestigt het Stedelijk Lyceum Rotterdam (BOOR) zich in dit gebouw met havo- en vwo-onderwijs en een afdeling Internationale Schakelklas, voor zo’n 800 leerlingen.

wisselwerking
De wisselwerking tussen voortgezet en hoger onderwijs in één gebouw is uniek in Nederland. Middelbare scholieren maken zo al vroeg in hun schoolloopbaan kennis met het hoger onderwijs. Ook voor de hogeschool is dit een voordeel. Renata Voss heeft uitgekeken naar de start van de bouw van dit unieke complex. Zij vindt het ‘een vernieuwend concept dat perfect past bij Rotterdam-Zuid, een stadsdeel dat al enige jaren voorop gaat in stedelijke vernieuwing.’

duurzaam & open
Wijnand van den Brink geeft aan dat er straks zes verschillende opleidingen van Hogeschool Rotterdam onder één dak studeren met middelbare scholieren. ‘Dat gaat een unieke wisselwerking teweegbrengen. We brengen onderwijsdisciplines samen en we dichten de onderwijskloof, door de toegang tot goed onderwijs in Rotterdam-Zuid te verbeteren.’ Hij wijst ook op de ‘open uitstraling’ van het duurzame gebouw, en de verbinding die er middels activiteiten gelegd zal worden met de buurt.

De Onderwijslocatie Laan op Zuid wordt gebouwd door Heerkens van Bavel Bouw, gespecialiseerd in gebouwen voor onderwijs en wetenschap. Met ingang van het schooljaar 2026-2027 kan het in gebruik worden genomen.

Meer weten over het ontwerp van de Onderwijslocatie Laan op Zuid? Bekijk de projectpagina.

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000