menu sluiten

westraven opnieuw toonaangevend

De wereld verandert en Westraven verandert mee. Twintig jaar geleden waren we verantwoordelijk voor de prijswinnende transformatie van het kantoorgebouw, maar inmiddels wordt er op een andere manier en met meer mensen gewerkt. Samen met Hollandse Nieuwe, Moss, DGMR, Nelissen ingenieursbureau, Pieters Bouwtechniek en ingenieursbureau Multical wonnen we de tender om dit vorm te geven. We vergroten de capaciteit en schroeven de duurzaamheid op.

transparant
Het kantoorgebouw Westraven staat op een prominente en - mede gezien het gebruik door Rijkswaterstaat - symbolische plek, tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de snelweg A12 bij Utrecht. Bijna twintig jaar geleden ontwierpen we de renovatie en uitbreiding van het gebouw, waaronder een innovatieve dubbele gevel. Onlangs werd bekend dat we opnieuw vorm mogen geven aan een transformatie. Westraven verandert in nog transparanter rijkskantoor, zichtbaar toonaangevend op het gebied van duurzaamheid.

binnenplein
Oorspronkelijk stamt Westraven uit de jaren zeventig. De patio’s die er sinds 2008 zijn, worden in ons voorstel deels bij de binnenruimte getrokken. De pleinachtige ruimte die zo ontstaat, biedt bij de entree al zicht op het kanaal aan de andere zijde en verbindt de begane grond ook in de lengterichting. Dat biedt onder meer de mogelijkheid om het restaurant te vergroten. Zitplekken langs de gevel bij het kanaal kunnen rond het middaguur benut worden voor de lunch, maar zijn ook prettige vergaderplekken. De paviljoens die we toevoegen aan de begane grond kunnen als aparte ruimtes functioneren, maar ook bij het geheel getrokken worden.

circulair & biobased
Alle toevoegingen in ons plan zijn gemaakt van biobased materiaal of van in het gebouw geoogst materiaal. Als architect van de vorige vernieuwing, weten we precies hoe die in elkaar steekt: het indertijd toegepaste bouwdoosprincipe komt nu goed van pas. Zo benutten we de staalconstructies van de huidige binnentuin bijvoorbeeld voor de nieuwe paviljoens, die voorts zijn opgebouwd met houten liggers en vloerdelen. Samen met de vele nieuwe planten, en enkele bomen in de volle grond, krijgt Westraven daardoor een warmere sfeer.


in de prijzen
Na de oplevering in 2008 won de transformatie van Westraven in 2 jaar tijd 7 architectuurprijzen, waaronder de Europese Best Tall Building Award en de Daylight Award. Met het hele team leggen we de lat dit keer minstens zo hoog.

→ lees meer op de projectpagina

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000