menu sluiten

wos bullewijk tijdloos design

cepezed

Ruim 25 jaar geleden ontwierp cepezed een ‘abstract’ warmteoverdrachtstation (WOS) voor Bullewijk in Amsterdam Zuidoost. Dit ontwerp bevalt nog steeds zo goed, dat de huidige eigenaar Vattenfall nu weer bij ons aanklopt.

Het warmteoverdrachtstation (WOS) van Bullewijk heeft wel iets weg van een openbaar kunstwerk. Geheel in de traditie van buitenissige transformatorhuisjesarchitectuur koos cepezed 25 jaar geleden voor een kasachtige constructie met rechthoekige, melkglazen panelen voor de gevels. De consequente mathematiek abstraheert het gebouw. Tegelijkertijd biedt de gevel ’s nachts omfloerst zicht op wat er binnen gebeurt: techniek in soft focus.

Warmteoverdrachtstations waren indertijd een nieuwe opgave, waar met name in de Vinexwijken excentrieke ontwerpen voor werden gemaakt. Om te kunnen blijven voldoen aan de warmtevraag, zijn er anno 2024 echter grotere machines nodig. De huidige eigenaar, Vattenfall, betrok cepezed bij het ontwerp voor de uitbreiding - ons ontwerp springt eruit, maar blijkt ook tijdloos.

Het constructieve raster van het WOS wordt aan één kopse en één lange kant met een baan vergroot. De glaspanelen worden vernieuwd, de kit wordt vervangen door strips, en de onderste rij glaspanelen maakt plaats voor een stootvaste plint in de vorm van een horizontaal, metalen rooster. Hetzelfde rooster wordt toegepast bij de trafo-ruimte. We werken met dezelfde precisie aan de opgave als in 1998: hoeken sluiten netjes aan door de kolom iets terug te plaatsen en ook deuren houden de maat aan van de gevelpanelen, zodat zij wegvallen in de gevel.

Voor Vattenfall denken we een team met Studio Carbon, Chris Kievid en Superuse ook na over hergebruik van rotorbladen van windmolens. De resultaten van dit ontwerpend onderzoek worden gepresenteerd op de DDW 2024. Lees meer hier

google maps; bestaande situatie
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000