menu sluiten

Cacaofabriek Helmond 

De eens zo succesvolle Nederlandsche Cacaofabriek in Helmond ging in 1932 failliet. Het meest kenmerkende industriële erfgoed van Helmond heeft sindsdien veel wijzigingen ondergaan.
cepezed maakte het ontwerp voor de huidige functie van de Cacaofabriek: een cultuurcentrum.

  • opdrachtgever(s)
  • Gemeente Helmond
  • locatie
  • Helmond
  • gebruiker(s)
  • filmhuis, poppodium, horeca, galerie de cacaofabriek, diverse creatieve bedrijven
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedinterieur
oude situatie | cepezed
nieuwe situatie | jannes linders

Uitdagingen voor de cacaofabriek  

Een deel van het complex was in 2008 door brand verloren gegaan. Bovendien was de technische staat van de verschillende bouwdelen gebrekkig en de steensoort van het hoofdgebouw zeer kwetsbaar.

Om die redenen is gekozen voor oplossingen die de oorspronkelijke fabriek vooral weerspiegelen in een geabstraheerd vormenspel. De vroeger gesneuvelde schildkap is terug, maar met een hedendaags en speels voorkomen: de kap heeft een toplaag van minimaal gedetailleerd roestvast staal.

Uitdagingen voor de cacaofabriek
lucas van der wee | cepezed
cepezed

Van cacao naar cultuur  

Sinds maart 2014 is de Cacaofabriek een culturele hotspot met onder meer een poppodium, filmhuis, tentoonstellingsruimte, horeca en werkruimten voor bedrijven in de creatieve industrie. cepezed maakte het ontwerp en zette in op een eigentijds, modern en herkenbaar cultuurcluster.

Van cacao naar cultuur
cepezed | Léon van Woerkom

Moderne mineraalverf met oorspronkelijke uitstraling  

De gevelwanden van het hoofdgebouw waren door de jaren meermaals geverfd en erg kwetsbaar. Het terugbrengen in de oorspronkelijke staat zou kostbaar en tijdrovend. Bovendien was het risico op vochtdoorslag hoog.

De gevels hebben daarom een behandeling gekregen met witte Keim, een mineraalverf die goed hecht en veel bescherming, duurzaamheid en lichtechtheid biedt. In combinatie met de nieuwe rvs-schildkap geeft dit een bijna onstoffelijk beeld, waarmee het gebouw toch onmiskenbaar als cacaofabriek herkenbaar is gebleven.

Moderne mineraalverf met oorspronkelijke uitstraling
léon van woerkom | cepezed

Hergebruikte gevel  

Een aanbouw uit de jaren twintig verkeerde in zeer slechte staat en is vervangen door moderne nieuwbouw voor de creatieve industrie. De bestaande gevel langs het water is hergebruikt en daardoor beeldbepalend gebleven. De oorspronkelijke hoofdbebouwing vormt samen met de aanbouw een u-vormig binnenhof waarop het poppodium en de centrale foyer onderdak hebben gevonden.

Hergebruikte gevel
Jannes Linders
léon van woerkom | cepezed
léon van woerkom | cepezed

Gevel als beeldscherm  

Ten behoeve van akoestische ontkoppeling, daglichttoetreding en ruimtelijke beleving is de nieuwbouw op enige afstand van de basis van de u-vorm geplaatst. De nieuwbouw heeft een karakteristiek industrieel gevelscherm van verticaal geplaatste anti-sliproosters. In samenwerking met lichtarchitect Har Hollands zijn hierin led-strips geïntegreerd, zodat de gevel ook fungeert als beeldscherm.

Gevel als beeldscherm
Jannes Linders
léon van woerkom | cepezed

partners

  • opdrachtgever: gemeente helmond
  • interieurontwerp: cepezedinterieur
  • constructies: swinn
  • installaties: ingenieursburo linssen
  • bouwfysica & duurzaamheid: dgmr
  • hoofdaannemer: bouwcombinatie adriaans-moeskops
  • e-installateur: elektro klessens & de koning
  • w-installateur: immens installatietechniek
  • staalconstructie: gs staalwerken
  • gevels: oas
  • lichtarchitect: har hollands

prijzen & nominaties

  • nrp gulden feniks | 2016
  • abe bonnema architectuurprijs | 2015
  • reynaers projectprijs | 2014
klik om door te gaan