menu sluiten

cultureel centrum Oss

bekijk

cultureel centrum Oss 

Het consortium lcp circulair (cepezedprojects & Lagemaat B.V.) nam begin 2023 het Zuiderstrandtheater over van de gemeente Den Haag. De constructie verhuisde in delen naar Oss, waar het tijdelijk is gestald aan de rand van de stad. Meer kwetsbare, kleine onderdelen liggen opgeslagen in een hal in Deventer. De onderdelen vormen straks samen met de hergebruikte zaal van theater De Lievekamp een cultureel centrum. Architectenbureau cepezed ontwerpt dit circulaire gebouw in nauwe samenwerking met demontagebedrijf Lagemaat. Het cultureel centrum krijgt een grote, openbare hal die meerdere zalen en andere ruimtes verbindt.

 • opdrachtgever(s)
 • Gemeente Den Haag, Gemeente Oss, Theater de Lievekamp
 • locatie
 • oss
 • gebruiker(s)
 • Cultureel centrum Oss
 • expertise
 • architectuur
  cepezed interieur
  cepezed projects

circulaire oplossing  

Het Zuiderstrandtheater in Scheveningen - een ontwerp van architect Thijs Mauve - was altijd al bedoeld als een tijdelijk gebouw. Die tijdelijkheid had te maken met de sluiting en sloop van het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal in het centrum van Den Haag, voor de bouw van Amare. De gemeente Den Haag verbond een tender aan de verkoop van het Zuiderstrandtheater, met de voorwaarde dat 70 procent van het materiaal moest worden hergebruik. lcp circulair ambieerde een nog hoger percentage, won de tender en vond in Oss een nieuwe bestemming voor het theater.

Lagemaat b.v.

Van Scheveningen naar Oss  

De verplaatsing van het Zuiderstrandtheater startte afgelopen februari, toen tijdens een event in Scheveningen symbolisch de eerste stoel werd overhandigd aan Coen Bais, directeur van theater De Lievekamp. cepezed is niet alleen betrokken bij het ontwerp van de herbouwde zaal van het Zuiderstrandtheater en het hergebruik van de bestaande zaal van De Lievekamp, maar ontwerpt ook de uitbreiding van het theater tot multifunctioneel cultureel centrum. Het hergebruik van de hoofddraagconstructie van het Zuiderstrandtheater vertegenwoordigt de grootste milieuwinst. Het project wordt in fasen uitgevoerd zodat het theater ‘gewoon’ open kan blijven.

Jacco Brink
Lucas van der Wee

oude zalen, nieuw complex  

Bij het ontwikkelen van de plannen voor het Cultureel Centrum bleek de gemeente Oss op het gebied van circulariteit al net zo ambitieus als de gemeente Den Haag. Dus ‘het puzzelstukje komt precies op het goede moment’, zegt Bais. In Oss zijn theater De Lievekamp, Muzelinck en de bibliotheek nu nog aparte gebouwen. Dit cluster wordt grotendeels gesloopt, ook in fasen. Alleen de grote zaal van De Lievekamp blijft staan, dit wordt in het nieuwe ontwerp de middenzaal. Het Zuiderstrandtheater komt op de plek van de bibliotheek, dit wordt de grote zaal. Het ‘hart’ van het Cultureel Centrum, een hoge, nieuwe ruimte, verbindt beide zalen, plus de nieuwe kleine zaal van De Lievekamps ‘vestzaktheater’.

ruimtelijke uitdaging  

De ingang van het Cultureel Centrum komt aan de Raadhuislaan. In het ‘hart’ bevinden zich de entree en de foyers van de 3 zalen, verspreid over 3 verdiepingen. De kantoren komen erop uit en je vindt er onder meer het theatercafé en de garderobe. De grootste technische en ruimtelijke uitdaging voor het ontwerp is het verbinden van de bestaande zaal, die op zijn plek blijft, met de nieuwe en hergebruikte onderdelen en elementen: alles moet optimaal worden afgestemd. Afhankelijk van de mogelijkheden krijgt het vestzaktheatertje in de nieuwe situatie een gevel die opengemaakt kan worden voor openluchtvoorstellingen - er komt dan een halfronde buitentribune. Ook de backstagesituatie verbetert aanzienlijk, zowel logistiek als voor de artiesten.

doorsnede grote zaal

cultuurstrip  

De bouw van het Cultureel Centrum geeft een impuls aan de herontwikkeling van de Raadhuislaan-noord, de as in het verlengde van het station en het gemeentehuis. Voor deze ontwikkeling formuleerde de gemeente Oss dezelfde ambitie als voor het cultureel centrum: alles wordt zo duurzaam en circulair mogelijk gebouwd. Het is de bedoeling dat er onder meer circa 500 woningen, gestapelde parkeervoorzieningen en kantoorruimtes komen. Een zone met beplanting verbindt de nieuwe gebouwen.

partners

 • opdrachtgevers: Gemeente Den Haag, Gemeente Oss en Theater de Lievekamp
 • ontwikkelaar: lcp circulair (cepezedprojects & lagemaat B.V.)
 • demontage: Lagemaat B.V.
 • constructeur: Aronsohn
 • Installatieadvies: Nelissen
 • Theateradvies: PBTA
 • ontwerp: cepezed
 • interieurontwerp: cepezedinterieur
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000