menu sluiten

pi scheveningen

bekijk

pi scheveningen 

Binnen de muren van de Penitentiaire Inrichting (PI) Haaglanden komt een nieuwe (tijdelijke) zorgvleugel. In dit ontwerp van cepezed en cepezedinterieur staan patiënt, personeel, veiligheid, circulaire bouw en milieu centraal. Door het ontwerp en de uitvoering voldoet de bouw aan zeer strenge stikstofeisen van 0,005 mol N/ha/jaar.

  • opdrachtgever(s)
  • Rijksvastgoedbedrijf en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)
  • locatie
  • The Hague (Scheveningen)
  • gebruiker(s)
  • Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)
  • discipline(s)
  • cepezed
    cepezed interieur
    cepezed projects

groene omgeving  

Het nabijgelegen duingebied Meijendel wordt slim doorgetrokken in het buitenontwerp en in het interieur. Het schilderij ‘panorama van Scheveningen’ van Mesdag bood cepezedinterieur inspiratie om tot een gebalanceerd kleurenpalet te komen. Deze rustige natuurtinten, in combinatie met warme, houten interieurdelen en zicht op groen, zorgen voor sneller herstel van patiënten. Het ontworpen duinlandschap zorgt door zijn glooiing voor privacy dankzij de natuurlijke afbakening. Dit maakt het tevens een prettige werkomgeving voor personeel.

groene omgeving

veiligheid voorop  

Het ontwerp voldoet aan alle veiligheidseisen die gelden voor een Justitieel Centrum voor Somatische Zorg, waarbij de klemtoon op lichamelijke verzorging ligt. Zo hebben alle kamers grote uitbraakwerende raampartijen zonder tralies, met zicht op groen. Onnodige risico’s als liftvervoer worden vermeden door drie separate eenlaagse zorgvleugels. Personeel hoeft daardoor niet over andere afdelingen te lopen en ook zijn de zichtlijnen uitstekend. In het tweelaagse hoofdgebouw bevinden zich alle noodzakelijke voorzieningen, zoals apotheek, wachtruimten, polikamer, etc. Niet alleen de veiligheid van personeel, ook die van de justitiabelen wordt zo bewaakt.

veiligheid voorop

milieunormen  

Het gehele zorgcomplex bestrijkt een bruto oppervlakte van 3.300 m2. De penitentiaire inrichting ligt pal naast de natuurgebieden Meijendel en Berkheide. Vanwege de zeer strenge stikstofeisen is gekozen voor een logistieke bouwhub, enkele kilometers buiten die gebieden. Net als de bouwvakkers worden alle prefab-onderdelen via elektrisch transport naar de bouwplaats getransporteerd. Daar kunnen de lichtgewicht prefab-onderdelen snel (en droog) geassembleerd worden. Door deze manier van werken kan de strenge norm voor stikstofdepostitie van 0,005 mol N/ha/jaar gehaald kan worden.

milieunormen

partners

  • primaire opdrachtgever: rijksvastgoedbedrijf en dienst justitiële inrichtingen (dji)
  • contractuele opdrachtgever / ontwikkelaar: dpcp (du prie / cepezedprojects)
  • interieurontwerp: cepezedinterieur
  • ontwerp buitenruimte: buro sant en co landschapsarchitectuur
  • constructies: imd raadgevende ingenieurs
  • installaties: overdevest
  • bouwfysica, brandveiligheid en stikstofdepositie: lbp sight
  • hoofdaannemer: du prie bouw en ontwikkeling
  • e-installateur: Steegman elektrotechniek bv
  • w-installateur: putman bv
  • beveiligingsvraagstukken: van eck security consultancy
  • logistiek (op- en rond de bouwplaats): timmers praktische bouwlogistiek