menu sluiten

rijkskantoor de knoop 

De Knoopkazerne in het centrum van Utrecht werd in 1989 opgeleverd als hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht. cepezed vervaardigde het architectonisch ontwerp voor een grondige transformatie tot Rijkskantoor De Knoop, een kantoor- en vergadercentrum voor de Rijksoverheid.

  • opdrachtgever(s)
  • rijksvastgoedbedrijf
  • locatie
  • Utrecht
  • gebruiker(s)
  • Rijksoverheid
  • expertise(s)
  • cepezed

De transformatie  

De oorspronkelijke bouw van Rijkskantoor de Knoop in Utrecht kenmerkte zich door een veelzijdige schakering van volumes met variërende hoogten en verdiepingsafmetingen. Het pand had meanderende gevels, die waren afgewerkt met een rookglazen zonwering.

cepezeds ontwerp voor herontwikkeling bestond uit gedeeltelijke sloop, nieuwbouwuitbreiding en een volledig nieuwe stedelijke inbedding over meerdere hoogteniveaus.

De transformatie
Oude situatie | cepezed
Lucas van der Wee | cepezed

Duurzaam rijkskantoor in Utrecht  

Veel aandacht hebben we besteed aan duurzaamheid. Zo hebben we de bestaande bouw optimaal hergebruikt en triple glas, gecertificeerde materialen en een deels groen dak toegepast.

Nog meer voorbeelden: het licht schakelt op bewegingsmelders en voor de klimatisering vindt doorlopend CO2-meting plaats. Rijkskantoor de Knoop is met recht een 'groene herontwikkeling'.

Duurzaam rijkskantoor in Utrecht
lucas van der wee | cepezed
Lucas van der Wee | cepezed

Maximale ruimtelijkheid  

Voor meer licht, lucht, openheid en transparantie verwijderden we talloze binnenwanden.

Speciaal voor dit project in Utrecht zijn ook hybride plafondeilanden ontwikkeld. Door toepassing van deze plafondeilanden zijn in de bestaande bouw geen verlaagde plafonds meer nodig. Ondanks de beperkte verdiepingshoogte heeft dit complex voor de Rijksoverheid zo toch maximale ruimtelijkheid.

Maximale ruimtelijkheid
Lucas van der Wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

Vergaderen op hoogte  

Het vergadercentrum van Rijkskantoor de Knoop bevindt zich in een uitbreiding met acht hoge verdiepingen. De nieuwe en bestaande bouw komen samen in een transparant atrium met een transportzone die ook de liften en trappen bevat.

Het complex heeft een strakke huid met een verticale geleding, die de verschillende onderdelen samen tot één geheel bindt. Inhammen in de oorspronkelijke gebouwcontour zijn hierdoor vides gaan vormen. Die dragen bij aan de interne ruimtelijke kwaliteit van het Rijkskantoor.

Vergaderen op hoogte
lucas van der wee | cepezed
Lucas van der Wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

partners

  • primaire opdrachtgever: rijksvastgoedbedrijf
  • gecontracteerd consortium: r creators, utrecht (strukton, ballast nedam en facilicom)
  • interieurontwerp: fokkema & partners
  • stedenbouwkundig- en landschapsontwerp: rijnboutt
  • constructies: pieters bouwtechniek
  • installaties: strukton worksphere
  • bouwfysica & duurzaamheid: dgmr
  • hoofdaannemer: strukton, ballast nedam
  • staalconstructie: staalbouw nagelhout bakhuizen
  • gevels: de groot & visser
  • lichtobject: studio drift

prijzen & nominaties

  • frame awards | governmental interior | 2020
  • healthy urban office challenge | 2017
klik om door te gaan