menu sluiten

Stationsomgeving Sint-Niklaas 

Het stationsgebied in het Vlaamse Sint-Niklaas was aan het begin van het millennium een onaangenaam gebied. cepezed ontwierp en superviseerde een stedenbouwkundig masterplan en richtte de publieke ruimte opnieuw in. Ook renoveerden we het stationsgebouw en ontwierpen we een fietsenstalling voor op het stationsplein.

  • opdrachtgever(s)
  • Publiek-private samenwerking, Sint-Niklaas
  • locatie
  • Sint-Niklaas, Belgie
  • gebruiker(s)
  • publiek
  • expertise(s)
  • cepezed
fas keuzenkamp

Nieuwe verkeersstromen  

Het verkeer in het stationsgebied is rigoureus ingedamd en gereguleerd. De bouwlocaties van een winkelcentrum en een uitgaanscentrum zijn verschoven en een aantal bestaande panden is afgebroken. Daardoor is een open verbinding met het stadscentrum gecreëerd.

Nieuwe verkeersstromen
fas keuzenkamp
Fas Keuzenkamp
fas keuzenkamp

Doorzichtige doorkijk richting stadshart  

Het station heeft een transparante uitbreiding gekregen met weids zicht over het stationsplein. Een langgerekt wandel- en verblijfsgebied verbindt het uitgaanscomplex, station en winkelcentrum. Je loopt op een vanzelfsprekende manier via de Stationsstraat richting het stadshart.

Doorzichtige doorkijk richting stadshart
fas keuzenkamp

partners

  • opdrachtgever: stad sint niklaas, nmbs, de lijn, wilma project development
  • engineering: studiebureau jouret bvba

prijzen & nominaties

  • prijs bouwheer | 2005 | publieke ruimte
  • erewimpel voetgangersbeweging vlaanderen | 2005
  • european lighting awards | 2005 | first prize
  • vlaamse stadsvernieuwingsprijs | 2004
  • vlaamse ruimtelijke planningsprijs | 2004
  • prijs bouwheer | kunst in opdracht | 2005
klik om door te gaan