menu sluiten

publicaties 

In boekvorm publiceerden we tot nu toe een serie catalogi en verschillende monografieën over onder meer onze visie, werkwijze en het belang van het detail in onze architectuur. Daarnaast brengen we bijzondere gelegenheidsuitgaven uit, zoals kranten, een interieurwaaier en de verzamelde Cobouw-columns van cepezed-partner Ronald Schleurholts.

cepezed columns (2019)  

Fraai vormgegeven leporello met een selectie van de columns die cepezed-partner en architect Ronald Schleurholts tussen januari 2015 en najaar 2019 schreef voor bouwkrant Cobouw. De stukjes zijn geschreven vanuit de dagelijkse praktijk én vanuit het perspectief van cepezeds voortdurende streven naar kwaliteit, innovatie en naar verduurzaming en professionalisering van de bouw. Bovenal vormen ze een uitnodiging tot dialoog tussen de vele partners binnen en buiten de bouwkolom.

lustrumwaaier cepezedinterieur (2018)  

Het eerste lustrum van cepezedinterieur vierden we onder meer met een bijzondere kaartenset die een overzicht geeft van werk uit de jaren 2013-2018. De ontwerpers hebben in die tijd een indrukwekkend palet projecten tot stand gebracht; van kantoren, woningen, expositie-opstellingen en onderwijsinstellingen tot uiteenlopende typen andere publieke gebouwen.

Het concept van de kaartenset is geïnspireerd op de kleurenwaaier; een ontwerpinstrument dat interieurontwerpers veel gebruiken. De losse kaarten hebben een handzaam formaat van 155 x 75 mm. Aan één kant prijkt een projectfoto, de weerzijde geeft beknopte projectinformatie. De kaarten zijn bijeengebracht in een viltachtige cassette van gerecyclede petflessen; een duurzame verwijzing naar het veelvuldig gebruik van biobased en circulaire materialen in onze projecten.

het werk van cepezed - catalogus 5 (2018)  

Van onderzoeksgebouw tot culturele hotspot, van collectiecentrum tot luxe appartementencomplex en van gemeentehuis tot luchthavenpier: cepezeds catalogus 5 staat net als zijn voorgangers vol projecten in verschillende stadia tussen eerste opzet en gebruik. De complexiteit van techniek en functionaliteit is in alle ontwerpen teruggebracht tot de essentie. Wat niet noodzakelijk is, is weggelaten. Wat wel nodig is, is sterk vereenvoudigd, doordacht gesystematiseerd en elegant gerangschikt. Aan de basis ligt steevast een eenduidig concept: de opbouw, structuur en werking zijn helder afleesbaar. Dat maakt de gebouwen tot eerlijke gebouwen, vaak letterlijk openhartig.

special moreelsebrug (2017)  

Publicatie over de Moreelsebrug, die het spoortraject bij Utrecht CS overspant en voor fietsers en voetgangers een verbinding is tussen de Croeselaan met het Moreelsepark. Vanuit verschillende invalshoeken licht de special het idee van een langgerekte, licht gebogen promenade met bomen toe. Onderwerpen zijn onder meer de productie van de geprefabriceerde onderdelen, het montageproces, de boomtechniek en het verlichtingsontwerp. De publicatie is gemaakt in samenwerking met projectpartners ProRail, Colijn Beton- en Waterbouw, ABT en Arup.

cepezed@work (2015, 2016)  

Verschillende edities van het bedrijfsmagazine cepezed@work. Aan de hand van uiteenlopende projecten geven de uitgaven een kijkje in de dagelijkse praktijk bij cepezed. De in groot formaat en op stevig papier uitgebrachte kranten laten onder meer medewerkers, ontwerppartners en opdrachtgevers aan het woord. Je leest over onderwerpen als publiek-private samenwerking, transformatieopgaven, inspiratiebronnen en circulair bouwen.

verhuiskrant (2014)  

Jarenlang hield cepezed kantoor in een karakteristiek zelfontworpen en veelbesproken gebouw aan de Phoenixstraat in Delft. Omdat dit te klein werd zijn we in 2014 verhuisd. Nu werken we vanuit het voormalige laboratorium voor Werktuig- en Scheepsbouwkunde van de Technische Universiteit. Hierin zat eerder ook het Techniekmuseum en de Mensa van de Universiteit. Helemaal in lijn met onze opvattingen over hergebruik hebben we het monumentale gebouwensemble uit 1911 omgevormd tot modern bedrijfsverzamelgebouw. De verhuiskrant vertelt over de bijzondere geschiedenis van het complex en laat zien hoe cepezed het nu gebruikt.

het werk van cepezed - catalogus 4 (2014)  

Omdat we bij publicatie van catalogus 4 net verhuisden naar het historische TU-complex aan de Ezelsveldlaan, kozen we dit keer transformatie als inleidend thema. Alweer dikker dan alle voorgaande catalogi is het spectrum projecten in dit boek nog breder en gevarieerder. Ook toont catalogus 4 de eerste resultaten van het in 2013 gestarte cepezedinterieur.

interieurkrant (2013)  

In 2013 startte cepezed een eigen afdeling interieur. Daarvóór ontwierpen we ook al regelmatig spraakmakende interieurs, onder meer voor verschillende ambassades. Maar met de oprichting van cepezedinterieur kreeg de interieurexpertise binnen cepezed pas echt een eigen gezicht. De interieurkrant stelt de eerste drijvende krachten achter de afdeling voor en legt uit hoe cepezed de samenhang tussen architectuur en interieur ziet.

het werk van cepezed - in detail (2013)  

De publicatie in detail zoomt in op de nauwe samenhang tussen functie, concept, techniek en uitwerking in het oeuvre van cepezed. Je leest hoe deze samenhang weerspiegelt in de verfijnde details van onze ontwerpen. Het boek opent met een uitvoerig essay en vervolgt met de presentatie van maar liefst vijftien in tekst en tekeningen toegelichte projecten. Hieruit blijkt dat het detail voor cepezed op verschillende schaalniveaus een essentieel architectonisch ontwerpinstrument is. Het boek werd in 2013 opgenomen in de tentoonstelling Best Verzorgde Boeken in het Stedelijk Museum Amsterdam.

het werk van cepezed - catalogus 3 (2012)  

catalogus 3 beschrijft onder meer hoe het cepezed gelukt is overeind te blijven in de crisis die in 2008 intrad. En hoe we ondanks die impactvolle crisis eigenlijk alleen maar zijn gegroeid. Naast tal van nieuwe projecten in woord en beeld bevat het boek vier inleidende essays. Over duurzaamheid, over zorgopgaven en over renovaties en transformaties. Ook lees je over het gebruik van BIM, dat inmiddels helemaal is ingeburgerd maar destijds nog in de kinderschoenen stond.

het werk van cepezed - catalogus 2 (2009)  

De tweede catalogus opent met een essay over de verschillende soorten duurzaamheid in ons werk. De uiteenlopende projecten zijn weer gerangschikt naar functie. Aan iedere categorie gaat dit keer een korte beschrijving van de benadering vooraf. Hoe gaan we om met opgaven in het onderwijs? Hoe kijken we aan tegen kantoren en woningbouw? Met alle verschillen zijn er ook sterke constanten, bijvoorbeeld in het streven naar helderheid, bouwbaarheid en daglichttoetreding.

westraven - kantoor voor rijkswaterstaat (2008)  

Monografie over onze ingrijpend transformatie en uitgebreiding van kantoortoren Westraven langs de rijksweg A12 bij Utrecht. Het oorspronkelijke gebouw kwam met destijds buitengewoon innovatieve technieken tot stand en gold in de jaren ‘70 als symbool voor innovatie. In later jaren werd het echter steeds meer een sick building. cepezed vormde het om tot licht en transparant complex waarin mensen graag werken. De teksten van Olof Koekebakker zijn ruim geïllustreerd met schetsen, tekeningen en prachtige fotografie door Jannes Linders.

het werk van cepezed - prototypen (2007)  

In dit boek gaan meerdere auteurs in op de verschillende aspecten van productontwikkeling, bouwproces en architectuur in het werk van cepezed. Aan het woord komen onder meer achitectuurkenner Piet Vollaard, (inmiddels) emeritus professor Jan Westra en hoofddocent circulair bouwen Ed Melet. Ook documenteert het boek negen kenmerkende voorbeeldprojecten die de verschillende betogen nader toelichten. De uitgave werd oorspronkelijk samen met de eerste catalogus verkocht in een luxe cassette. De set werd genomineerd voor de RIBA Book Awards.

het werk van cepezed - catalogus 1 (2006)  

Eerste catalogus van het werk van cepezed, in 2006 uitgebracht bij de toenmalige uitgeverij 010. De vormgever is Reynoud Homan, waarmee we sindsdien altijd graag zijn blijven werken. Het boek geeft een overzicht van de transparante, duurzame, humane en technisch vooruitstrevende architectuur waarmee we naam hebben gemaakt en beslaat ruim dertig jaar ontwerpexpertise. De catalogus werd ook uitgebracht in een luxe cassette samen met de essaybundel prototypen, die hierboven is beschreven. De set werd in 2008 genomineerd voor de RIBA Book Awards.