vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

park hoog oostduin

Het voormalige Shell-kantoor aan de Oostduinlaan in Den Haag is ontworpen door H.E. Oud, zoon van architect J.J.P. Oud. Geheel passend binnen de huidige tendens van herontwikkeling ondergaat het gebouw momenteel een transformatie tot appartementencomplex. Naar ontwerp van cepezed en cepezedinterieur bevat het straks zo’n 300 woningen in het hogere segment, van verschillende typen en grootten. Het complex uit 1968 ligt op de rand van het landgoed Oostduin-Arendsdorp en bestaat uit een fors bemeten hoogbouwvolume met direct haaks daarop een lager bouwblok. In de hoogbouw wordt een hoge kwaliteit van wonen verkregen middels een ontwerpbenadering vanuit de binnenkant. Bestaande kenmerken als de fijnmazige constructiestructuur worden daarbij zoveel mogelijk benut, terwijl de centrale gang over de verdieping naar de woningen, liften en trappen een minimale ruimte beslaan waardoor maximale woonruimte gerealiseerd wordt aan weerszijden van de kernstrook met behoud van de karakteristieke aard van het complex. Nieuwe vides vergroten de ruimtelijkheid en kwaliteitsbeleving bij de toetreding van de woningen. Aan de entreezijde krijgt het volume een horizontaal gelede, drie meter diepe uitbreiding met balkons en vergrotingen van de achtergelegen woonkamers. Onderbrekingen in deze aanbouw vormen samen twee grootschalige verdiepingen van het gevelvlak, die bijdragen aan een intrigerend aanzicht. Aan de zeezijde zijn binnen de contouren van de bestaande bouw loggia’s als buitenruimte opgenomen en is de gevelindeling speelser, met een sterke ritmiek van zowel horizontale als verticale belijningen. De constructieve kopgevels van Franse kalksteen blijven geheel behouden. Het lagere bouwblok is afgebroken en op de bestaande fundering vervangen door een nieuw, dat qua aanzicht losjes op het hoofdgebouw is geënt. De nieuwbouw is minder langgerekt dan de bestaande en staat op enige afstand van het hoofdgebouw. Hierdoor ontstaat ruimte tussen de twee volumes en raakt het complex meer betrokken bij het naastgelegen park en landgoed. Het karakteristieke tegeltableau van Karel Appel is behouden voor terugplaatsing binnen het complex. Ook het buitenterrein ondergaat een zorgvuldige opwaardering. Ter vervanging van de huidige bovengrondse parkeerplaats, die een onaangenaam aanzicht biedt, wordt een overdekte parkeerlaag gerealiseerd met daarop landschappelijk groen, zodat een sterk gevoel van ‘wonen in het park’ ontstaat.

Park Hoog Oostduin is door Vastgoedjournaal genomineerd als beste woningproject in Den Haag.

den haag / nederland

opdrachtgever
pinnacle property developers

vorige pagina
volgende pagina