menu close

van spaendonck enterprise house 

This sustainable multi-tenant office building in Tilburg was designed in 1968 by the Rotterdam architectural office Van den Broek & Bakema as the ‘Corpac House’. cepezed brought the shared building up to date in terms of sustainability, climate, experience and functionality.

  • client(s)
  • van spaendonck groep
  • location
  • tilburg
  • user(s)
  • diverse organisaties
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedinterieur
lucas van der wee | cepezed

Minor interventions, sustainable outcome  

cepezed examined what would be more cost-effective: demolishing or preserving parts of the building. As a result, an addition to the Enterprise House that had actually been nominated for demolition could continue to exist. With limited interventions, it turned out to fit well within the set-up and aesthetics. Sustainable and cost-saving, after all.

Minor interventions, sustainable outcome
lucas van der wee | cepezed
plattegrond oude situatie | cepezed
plattegrond nieuwe situatie | cepezed

Every tenant their favourite spot  

Inside, cepezed broke open the existing, closed structure. We reorganized the office floors of the building, and in doing so, created many different types of workspaces. It means that every tenant can find a suitable arrangement in the Van Spaendonck Enterprise House: ranging from open and activity-based to cubicle offices and concentration spaces.

Every tenant their favourite spot
Lucas van der Wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

Shared facilities  

During the reorganization, cepezed also paid a great deal of attention to the functionality of the shared facilities and the incentive to linger they provide. For instance, the relaxation zones and the diversity of meeting rooms. In the atrium adjacent to the main entrance, we realized a working café with 98 seats for general use.

Shared facilities
lucas van der wee | cepezed

Sustainability in the building  

The renewed Van Spaendonck Enterprise House is BREEAM-NL Excellent certified. It means that this multi-tenant building achieves an extremely high score in terms of sustainability. The standards for new-build were used in the assessment.

We achieved the high level of sustainability by reusing the main structure and stairwells, among other aspects. Part of the existing furniture has even been refurbished and reused.

Sustainability in the building
Lucas van der Wee | cepezed

Economic and social sustainability  

The multi-tenant building is designed for collaboration and connection. Third parties can also rent a business space and utilize the facilities. In this way, the Van Spaendonck Enterprise House also makes a contribution to social sustainability.

Economic and social sustainability
Lucas van der Wee | cepezed

partners

  • client: van spaendonck
  • interior design: cepezedinterieur
  • stability: hooijen konstruktiebureau
  • building services, building physics & sustainability: nelissen ingenieursbureau
  • main contractor: mertens bouw
  • contractor building services: homij
  • contractor steel construction: mertens staal
  • façades: mertens, schüco

awards & nominations

click to continue