menu close

Westraven 

The revitalization of the Westraven office building in Utrecht had to reflect, among other aspects, the modern values of user Rijkswaterstaat (the executive agency of the Dutch Ministry of Infrastructure and Water Management): openness, transparency, professionalism and sustainability. For a long time, the building was a heavy, closed and stuffy colossus that was due to be demolished. cepezed gave it a new lease of life.

  • client(s)
  • The Central Government Real Estate Agency
  • location
  • Utrecht
  • user(s)
  • Rijkswaterstaat
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedinterieur
oude situatie | cepezed
nieuwe situatie | jannes linders

Stripped to the bone  

The more than 27,000 m² Westraven tower was stripped down to the concrete skeleton and provided with five enormous voids. These bring in a great deal of light and provide a feeling of spaciousness. The façades are mainly made of glass and have elements that can be opened, so that natural ventilation is possible. A double façade primarily of Teflon-coated glass-fibre membrane prevents wind nuisance, and functions as a sun shade while leaving the view intact. In addition, the membrane forms an aesthetic component that creates strong horizontal articulation. The renewed climate system in the tower consists mainly of project-specific climate ceilings between the concrete floor joists.

Stripped to the bone
Rijksvastgoedbedrijf
jannes linders

Transparent roof  

A 23,000 m² extension at the foot of the tower consists of five triangular office wings that offer a view of the adjacent canal. These are connected at the base by an efficient circulation artery. The spaces between the wings have been roofed over transparently and on the side of the rounded corners there are large, all-round conservatories. In between the conservatories, there is a green courtyard garden around the tower.

Transparent roof
cepezed
jannes linders

A variety of sustainability elements  

Westraven in Utrecht is characterized by a large variety of sustainability aspects. Besides the double façade and climate ceilings already mentioned, there is also a geothermal pump. In the new-build floors there is concrete core activation. The building is divided into various climate zones with a series of integrated design solutions, which are not only aesthetically pleasing and functional but also save considerably on materials.

A variety of sustainability elements
jannes linders
Jannes Linders

Flexible and mobile working  

Senior management, secretaries and ICT staff have permanent workplaces, but most other staff do not. Every employee has cupboard and shelf space for their papers and documents and decides where to sit every work session. The different departments are fairly demarcated, but within these departments the workplaces vary considerably.

There are plenty of workstations and plug-in points to connect laptops to the network. Except for the call centre that provides travel information (From A to Better), for example, there are hardly any landlines and all the employees work with a mobile phone. People can also easily log into the network from home.

Flexible and mobile working
jannes linders
Jannes Linders

Natural, calm design  

Many materials such as glass and stainless steel are used in their natural form. In addition, white is the dominant colour. In the conservatories, the floors are laid with wood and the entrance street is paved with Belgian bluestone. The office spaces in both the high-rise and low-rise buildings have been provided with floor covering according to a colour scheme by the Belgian office Outremer.

In order to create unity within Westraven, the furniture comes from a very limited number of well-matched lines. In addition, cepezed designed specific furniture itself, such as coffee points and washroom furniture for the toilet groups.

Natural, calm design
jannes linders
jannes linders

Many nominations and awards  

Westraven has received many nominations and awards for sustainability and also for its architecture. In addition, various heavyweights from the Dutch construction world have described the project as one of the most successful in recent years. The former chairman of the construction trade association Bouwend Nederland, Eelco Brinkman, said: ‘Everything is just right: the location, the level of comfort, the energy consumption. A project like this demonstrates that quality is worth it.’

Many nominations and awards
jannes linders

partners

  • client: rijksvastgoedbedrijf
  • interior design: outremer i.s.m. cepezed
  • landscaping: wes & partners
  • stability: abt
  • building services: sweco
  • building physics & sustainability: dgmr
  • main contractor: bouwcombinatie westraven (bam, ballast nedam, homij, imtech)
  • contractor steel construction: nagelhout bakhuizen
  • façades: aks, oskomera, polyned

awards & nominations

  • prime property award | 2010
  • rietveldprize | 2010
  • best tall building award | 2009 | europe category
  • national steel award | 2008 | category industrial and public-utility buildings
  • bna building of the year | 2008
click to continue