menu close

Bicycle parking public transport hub Tilburg 

For the Tilburg train station, cepezed designed two bicycle parking facilities; one on either side of the train tracks, together for over 7,000 bicycles in total. The facilities are part of the total modernization of the public transport hub Tilburg, which also includes the Tilburg bus station and the restoration and expansion of the listed station building.

  • client(s)
  • municipality tilburg
  • location
  • Tilburg
  • user(s)
  • public
  • expertise(s)
  • cepezed
lucas van der wee | cepezed

Bicycle hotel  

Thanks to the high-quality materials and attention to detail, the parking facilities have been given the nickname ‘bicycle hotel’. The facilities are permanently guarded and you can park your bike there free of charge for the first 24 hours.

The parking facilities have been carefully incorporated into their surroundings. Their height has been adjusted to the existing construction under the station’s iconic zig-zag ‘prawn cracker roof’. The façade construction consists of black steel profiles with integrated drainpipes and is finished with glass panels applied in a ventilated weatherboard configuration. The plinth is made of concrete and functions as collision protection. The parking facilities are inviting and light up at night: this contributes to a safe environment.

Bicycle hotel
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

partners

  • client: gemeente tilburg
  • interior design: nvt
  • urban design: atelier quadrat
  • stability: rhdhv
  • building services, building physics & fire safety: rhdhv
  • main contractor: dura vermeer
  • contractor steel construction: berselaar
  • façades: scheuten
click to continue