menu close

wega.punt 

The former building of the police academy will now house the parking garage for the nearby headquarters of the The Hague police department. cepezed is responsible for the design for both buildings. The approximately 16,000 m² building will provide space for about 400 parking spaces and commercial spaces in the plinth. With a green roof and water retention crates, the building is nature-inclusive and climate-adaptive.

  • client(s)
  • police
  • location
  • den haag
  • user(s)
  • police
  • discipline(s)
  • cepezed

future-proof transformation  

The transformation of the existing building into a parking garage is future-oriented and reversible. The existing hull is reused and prepared for the transformation with a few adjustments. Three additions are made: two external corners will be permanently filled in and a demountable piece of furniture will be installed in the patio between the existing building parts, with all ramps and associated platforms.

To create more parking- and floor space, two floor areas in prefab concrete are added to the west side of the building. This extra space is also needed when the building is transformed back into an office building in the future. The demountable furniture in the patio can be removed in the future, creating a daylight-rich atrium.

future-proof transformation
oude situatie | cepezed

service in the plinth  

Commercial spaces are included in the transparent plinth. These are made in the so-called box-in-box principle, with a free-hanging ceilings. This construction method provides both thermal and sound insulation.

Service-oriented companies will be located in these business premises, which can be used by both police employees and residents of the Binckhorst. Think of a dry cleaner, parcel point or a repair service for the bicycle. The garage will also create a public passage from Wegastraat to Orionstraat, which can be closed in the evening.

service in the plinth

not just any building  

The parking garage for the new Police Unit Office The Hague will be located in the building where the police academy used to be. A well-known place for many employees. The building is characterized by a lot of daylight, which gives it a pleasant atmosphere and good orientation. The ramps of the parking furniture are made of transparent pressed gratings to let in as much daylight as possible. The facade, which is fitted with seam plates, is partially perforated, so the garage can be ventilated naturally and a view of the surroundings is guaranteed.

not just any building

nature-inclusive and climate-adaptive  

The green area contains approximately 60% of the footprint of the garage. This is mainly achieved by a green roof with partly sedum planting and partly shrubs and flowers that support the local biodiversity. In the atrium near the passage, a façade is fully equipped with climbing plants that are in the open ground and provide a pleasant environment for users and passers-by.

To support the ecology around the property, animal accommodations are integrated into the design. In the open facades, close to the green roof, there will be various bird boxes for smaller birds such as the black redstart and pygmy bats. The native shrubs on the roof are suitable for various butterfly species.

The entire roof surface is fitted with retention crates that buffer precipitation and later delay the removal. These filled crates irrigate the green roof above and provide natural cooling of the building and surroundings in the summer.

nature-inclusive and climate-adaptive

partners

  • client: police
  • installations, building physics and fire safety: nelissen ingenieursbureau b.v.
  • structures: imd consulting engineers
  • construction cost management: multical engineering firm
click to continue