menu sluiten

bouwupdate eerste autarkische busstation nederland

De werkzaamheden aan het nieuwe busstation Tilburg gaan snel. Na de intensieve werkzaamheden aan terrein en aan de inrichting van de Spoorlaan en busperrons is eind 2018 de plaatsing van de staalconstructie van de overkapping gestart. Met een minutieuze engineering en de verregaande prefabricage verloopt de montage efficiënt en snel. De oplevering, testfase en ingebruikname staan gepland voor maart.

Het nieuwe busstation Tilburg is onderdeel van de grootschalige revitalisatie van de OV Knoop Tilburg. Het heeft straks een moderne overkapping waaronder reizigers droog en comfortabel kunnen wachten op hun bus. Uniek is dat de benodigde energie voor de verlichting, het paviljoen en de informatieborden wordt geleverd door de pv-panelen op de luifel waarmee het project het eerste autarkische busstation van Nederland wordt.

De schegvormige overkapping is 165 meter lang en is op het wijdste punt 23 meter breed. Op het royale perron rondom vormt een betonnen plint de overgang tussen het trottoir en een groene binnenzone in het hart van de constructie. Deze functioneert in zijn geheel als zitelement en krijgt 14 stalen bankjes van elk 2,40 meter lang met geïntegreerde verwarming. De verlichting van het perron is in de luifel opgenomen, gelijkmatig verdeeld en aan de onderkant afgeschermd met translucent ETFE over de volle breedte van de luifel. In de kolommen zijn voorzieningen zoals hemelwaterafvoer maar ook alle data- en elektrabekabeling opgenomen. De installatietechnische infrastructuur is er ook op voorbereid in de nabije toekomst elektrische bussen snel te kunnen opladen. Het duurzame karakter van het ontwerp uit zich verder in de robuuste en onderhoudsarme vormgeving. Zo voorkomen de strakke detaillering en een minimum aan hoekjes en randjes vervuiling. De met traanplaat afgedekte kabelgoot op de overkapping fungeert tevens als rondloop voor onderhoudspersoneel, dat zo eenvoudig kan schoonmaken of bijvoorbeeld verlichting kan vervangen.

lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000