menu sluiten

Enorm vakwerkspant zweeft door de lucht

Lucas van der Wee

Een spectaculair moment in het bouwproces van Hogeschool InHolland: de plaatsing van een enorm vakwerkspant. Met zijn 33 meter lengte, 8 meter hoogte en 50 ton aan gewicht is het een belangrijk constructief element. Het spant is vooraf op de bouwplaats gemonteerd uit prefab-onderdelen.

verticale campus
Hogeschool Inholland staat in de Amsterdamse Sluisbuurt. Het is bedoeld voor interdisciplinair onderwijs: er maken straks verschillende hbo-opleidingen gebruik van en de laboratoria zijn bedoeld voor zowel het ROC als de hogeschool. Mede daarom is het gebouw opgevat als een verticale campus. De buitenruimte loopt over in de binnenruimte en slingert daar over ‘straten’ en ‘pleinen’ naar boven.

kraan van 700 ton
Het ingehesen spant is de oplegging voor het ‘atriumdak’. Ondanks zijn forse afmetingen kon het spant vlot met een kraan op zijn plek worden gezet. De kraan van 700 ton kwam speciaal hiervoor naar de bouwplaats. Het spant was van tevoren ter plekke gemonteerd en kan - mocht dat ooit nodig zijn - ook weer netjes worden gedemonteerd.

demontabel
Deze flexibiliteit geldt ook voor het interieur. Door de vloervelden zo open mogelijk te houden is de ruimtelijke indeling flexibel. Zo kan worden ingespeeld op eventuele functiewijzigingen en is groei of krimp van de ene of juist de andere gebruikersgroep geen probleem.

dynamiek en duurzaamheid
De Sluisbuurt wordt een dichtbebouwd gebied met on-Nederlandse gebouwhoogtes. Inholland is met zijn 9 bouwlagen relatief laag, maar zet de toon qua dynamiek en duurzaamheid. Binnen en buiten komt serieuze beplanting. Al met al is 35 procent van de kavel straks beplant, waarbij het groen op de daken tevens fungeert als waterbuffer. Energie wordt opgewekt met panelen op de daken en in de gevel geïntegreerde pv-elementen. Hogeschool Inholland is volgens de planning medio 2024 gereed.

Meer weten? Bekijk de projectpagina Hogeschool Inholland Sluisbuurt of de virtuele tour.

Lucas van der Wee
Lucas van der Wee
cepezed
cepezed