menu sluiten

cepezed ontwerpt parkeergarage wega.punt voor politie

wega.punt | cepezed

In het voormalige pand van de politieacademie aan de Wegastraat, komt de parkeergarage voor het nabijgelegen Eenheidsbureau Politie Den Haag. cepezed verzorgt het ontwerp voor beide gebouwen. Het ca. 16.000m² tellende gebouw gaat plaats bieden aan zo’n 400 parkeerplaatsen en bedrijfsruimtes in de plint. Met een groendak en waterretentiekratten is het pand natuurinclusief en klimaatadaptief.

toekomstbestendige transformatie
De transformatie van de bestaande bouw naar parkeergarage is toekomstgericht en reversibel. Het bestaande casco wordt hergebruikt en met enkele aanpassingen voorbereid op de transformatie. Om meer parkeerruimte en vloeroppervlak te creëren, worden aan de westzijde van het gebouw twee vloervelden toegevoegd in prefabbeton.

In de patio tussen de bestaande bouwdelen komt een demontabel meubel met alle hellingbanen en bijbehorende bordessen. Door deze aanpassingen is het gebouw in de toekomst makkelijk te transformeren naar een kantoorgebouw.

service in de plint
In de plint zijn bedrijfsruimtes opgenomen. Deze zijn uitgevoerd in het zogenaamde box-in-box principe, met een vrijhangend plafond. Deze bouwmethode biedt zowel thermische isolering als geluidsisolering. In deze bedrijfsruimtes komen servicegerichte ondernemingen voor zowel medewerkers van de politie als inwoners van de Binckhorst.

natuurinclusief en klimaatadaptief
Het groenoppervlak bevat ca. 60% van de footprint van de parkeergarage. Dit wordt voornamelijk bereikt door een groendak met deels sedumbeplanting en deels struiken en bloemen die de lokale biodiversiteit ondersteunen. Onder dit groen dak liggen retentiekratten die de neerslag bufferen en vertraagd afvoeren.

In het atrium bij de passage wordt een gevel volledig voorzien van klimplanten die zorgen voor een fijne omgeving voor gebruikers en passanten. Ter ondersteuning van de ecologie rondom het pand worden verblijfplaatsen geïntegreerd in het ontwerp. In de open gevels, dicht bij het groendak komen diverse vogelkasten voor kleinere vogels en inheemse struiken op het dak zijn geschikt voor diverse vlindersoorten.

partners
Voor dit project is Nelissen Ingenieursbureau B.V. betrokken voor de installaties, bouwfysica en brandveiligheid, IMD Raadgevende Ingenieurs voor de constructies en Ingenieursbureau Multical voor bouwkostenmanagement.

oude situatie | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000