menu sluiten

Donkere 'dozen' zijn de vraag, lichte archieven het antwoord

lucas van der wee

Een archief is vaak dicht en donker, maar niet bij cepezed. Op het Spaanse congres ‘Archivos en contexto’ vertelt Paddy Sieuwerts over de energiezuinige en daglichtrijke archiefgebouwen die cepezed ontwierp.

duurzaamheid
In Sevilla kwamen van 15-17 maart Spaanse archivarissen bij elkaar voor het congres ‘Archivos en contexto’ (archieven in context). De vijf hoofdthema’s van het congres waren adaptatie, samenwerking, zichtbaarheid, educatie en duurzaamheid. Paddy Sieuwerts gaf op uitnodiging een lezing over dat laatste. Tijdens zijn presentatie passeerden onder meer het Stadsarchief Depot Noord in Amsterdam en Collectiecentrum Nederland (CCNL) in Amersfoort de revue.

daglicht
In weerwil van de geslotenheid waar een archieffunctie nu eenmaal om vraagt, weet cepezed toch uitnodigende gebouwen te ontwerpen. De gebouwen zijn open waar ze open kunnen zijn, zoals bij het EYE Collectiecentrum bijvoorbeeld in de plint. Bij CCNL valt daglicht onder meer vanuit patio's ver in het kantoordeel van het gebouw en bieden transparante tussenwanden zicht op wat er in de restauratieateliers gebeurt.

erg energiezuinig
Het feitelijke depot van CCNL is juist gesloten. Dit bouwdeel is qua installaties losgekoppeld van de kantoren, ateliers en fotostudio. Een zeer dikke buitenschil en een verbinding met de bodem zorgt voor een langzaam verloop van temperatuur. Kunstwerken zijn namelijk wel bestand tegen verschil in temperatuur, als dit maar niet te plotseling optreedt. De daken en gevels zijn in onze archiefontwerpen zo veel mogelijk benut voor pv-panelen. Het Depot Noord is zelfs energieneutraal.

Andere speerpunten in de archiefontwerpen van cepezed zijn logische routing en veilig intern transport.

lucas van der wee
Lucas van der Wee
lucas van der wee
lucas van der wee
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000