menu sluiten

Duurzame fietsenstalling blikvanger spoorzone Tilburg

stefan verkerk | prorail

De nieuwe fietsenstalling bij station Tilburg aan de Spoorlaan is gisteren geopend en biedt plaats aan zo’n 3.400 fietsen. Met de oplevering van de fietsenstalling Zuid nadert de jarenlange verbouwing van station Tilburg zijn einde, alleen perron 4 staat nog op de planning. Net als het busstation, de fietsenstalling Noord en het postperron is deze stalling door cepezed ontworpen.

duurzaam ontwerp
De stalling is duurzaam gemaakt, met aandacht voor de omgeving, het verblijfsklimaat en het milieu. De gepotdekselde glazen gevel zorgt voor natuurlijke ventilatie en natuurlijke lichtinval, wat de behoefte aan mechanische ventilatie verminderd en de behoefte aan verlichting minimaliseert. De kunstmatige verlichting die in de donkere uren toch nodig is, is energiezuinig en blijft tot een minimum beperkt wanneer er geen mensen aanwezig zijn.
De daken zijn begroeid met sedumplanten. Dit is niet alleen aantrekkelijk voor bijen en vlinders, het zorgt ook voor een goede waterafvoer en draagt bij aan een beter binnenklimaat in de fietsenstalling. Ook zijn de monumentale delen van het postperron, zoals de Y-kolommen geïntegreerd; het voormalige postperron functioneert er nu als verdieping. Van de monumentale trap naar het voormalige postperron is een oplopende tuin gemaakt.

blikvanger spoorzone
“De nieuwe fietsenstalling is een blikvanger in de transformatie van de spoorzone in Tilburg”, aldus wethouder Bas van der Pol van Tilburg. “OV-reizigers stallen hier makkelijk, veilig en snel hun fiets. Dat maakt reizen van en naar Tilburg met de trein voor iedereen weer een beetje comfortabeler. Zo stimuleren we dat nog meer mensen de fiets pakken om naar het station te gaan en dragen we bij aan een gezond en gelukkig Tilburg. En het zorgt er bovendien voor dat we de openbare ruimte rond het station leefbaar en vrij van fietsen houden.”
“Een mooi resultaat van de samenwerking met cepezed als ontwerper en Dura Vermeer als aannemer”, aldus Dimitri Kruik, regiodirecteur bij ProRail.

Tekst gaat door onder de foto's (ProRail / Stefan Verkerk).

stefan verkerk | prorail

gemakken voor reizigers
De stalling biedt plaats aan zo’n 3.400 fietsen en krijgt ongeveer 200 OV-fietsen. De stalling is bewaakt, de eerste 24 uur gratis en geopend vanaf een kwartier voor de eerste trein tot een kwartier na de laatste trein.
Verder is het gebouw van allerlei gemakken voorzien. Het is de eerste fietsenstalling in Brabant waar reizigers gebruik kunnen maken van de nieuwe automatische in- en uitcheckzone. Via een scherm bij de in- en uitgang kunnen reizigers met hun OV-chipkaart in- of uitchecken.
Dat gaat nog makkelijker met een zogenoemde fietstag. In deze nieuwe zone wordt de fietstag (gekoppeld aan de OV-chipkaart) namelijk automatisch herkend zodat reizigers direct door kunnen fietsen. Houders van een abonnement of stallen op rekening krijgen gratis een fietstag, die door servicemedewerkers in de stalling op het voorframe van de fiets wordt bevestigd.

Foto's: ProRail / Stefan Verkerk.
Dronebeelden: NS

stefan verkerk | prorail
stefan verkerk | prorail
stefan verkerk | prorail
stefan verkerk | prorail
stefan verkerk | prorail
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000