menu sluiten

just in time

Jurriaan Brobbel | gemeente den haag

De bouw van het Eenheidsbureau op de Haagse Binckhorst vordert gestaag. Rond het in aanbouw zijnde gebouw van de Politie Den Haag is weinig ruimte, maar met just in time-levering van geprefabriceerde bouwelementen past het precies. De bouwkranen staan in de toekomstige trappenhuizen.

enorm complex
Den Haag krijgt een enorm nieuw politiecomplex. Het is opgebouwd uit vijf ‘vingers’, met dwars daarop een schacht, of ‘canyon’. De oplevering is gepland in 2025. De bouw vordert gestaag en inmiddels zijn de contouren van het gebouw al goed zichtbaar. De constructie bestaat uit geprefabriceerde elementen. De gevel volgt de grens van de kavel, die aan een kant rondloopt. In de restruimte tussen de vloervelden en de gevel komen driehoekige vides.

uiteenlopende functies
De functies binnen het gebouw lopen enorm uiteen – het is eigenlijk alsof er vijf gebouwen naast en boven elkaar komen te staan. Het Eenheidsbureau bevat een cellencomplex en een werkplaats, maar ook laboratoria voor forensich onderzoek , kantoren en parkeerplaatsen. Het parkeren gebeurt op de eerste, tweede en derde verdieping, om op de begane grond ruimte te laten voor grondgebonden functies.

bouwverkeer
Van de drie elektrische bouwkranen zijn er twee slim in de toekomstige trappenhuizen geplaatst. De derde staat bij de toekomstige hoofdentree, waar een lange wenteltrap de blikvanger wordt van een hoge hal. De ‘canyon’ bevat straks spectaculaire hellingbanen naar en van de parkeervloeren, maar komt nu goed van pas voor het bouwverkeer. Voor het bouwen van een geprefabriceerde constructie is minder materiaal nodig op de bouw, maar de bouw vraagt wel om een nauwgezette planning.

opslag
Daarom zijn er in de buurt twee terreinen voor de opslag van de stalen dragers, liggers, stabiliteitsverbanden, et cetera. Zij worden aangevoerd in uitgekiende, just in time-leveringen. De smalle ruimte rond het gebouw is in feite niet meer dan een manoeuvreerstrook en de bouwkeet staat aan de overzijde van de straat. Tot 2025 is daar elke donderdag een architect van cepezed aanwezig.


→ Lees hier meer over het project

cepezed
cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000