menu sluiten

eerste zelfvoorzienende busstation in nederland officieel in gebruik genomen

lucas van der wee | cepezed

Als onderdeel van de grootschalige revitalisatie van OV knooppunt Tilburg werd gisteren het eerste zelfvoorzienende busstation in Nederland officieel in gebruik genomen. In aanwezigheid van uiteenlopende belangstellenden verrichtte wethouder Berend de Vries van onder meer Ruimtelijke Ordening en Circulaire Economie de openingsceremonie. Uniek aan het door cepezed ontworpen infrastructuurproject is dat het nieuwe busstation zelfvoorzienend is in zijn energiebehoefte. Dit door de aanwezigheid van zonnepanelen op de luifel van het royale perron. Deze leveren voldoende energie voor de luifelverlichting, de informatieborden, in de wachtbankjes geïntegreerde verwarming en een multifunctioneel paviljoen met onder meer lichte horeca.

Het totaalontwerp heeft de vorm van een langgerekt circuit met in het hart een groene binnenzone. De riante luifel rondom is over de volle breedte bekleed met translucent ETFE waarachter de verlichting is geïntegreerd. De luifel vormt zo één groot verlichtingselement, wat sterk bijdraagt aan gevoel van veiligheid. Daarnaast overdekt de luifel het volledige perron en zelfs een deel van de bussen, wat maakt dat reizigers altijd droog kunnen in- en uitstappen.

Voor de toekomstbestendigheid van het busstation is rekening gehouden met de mogelijkheid voor het snel opladen van elektrische bussen. De installatietechnische infrastructuur daarvoor is alvast geïntegreerd in de rand van de luifel. Ook de strakke en robuuste vormgeving draagt bij aan de duurzaamheid. De detaillering met een minimum aan hoekjes en randjes voorkomt vervuiling en beperkt de onderhoudskosten.

Door de minutieuze engineering en verregaande prefabricage kenmerkend voor cepezed verliep de eind 2018 gestarte montage snel en efficiënt. Het nieuwe state-of-the-art busstation heeft de revitalisatie van OV knooppunt Tilburg en daarmee het reizigersgemak weer een belangrijke stap verder gebracht.

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000