menu sluiten

voelen aan én praten over duurzaamheid

Lucas van der wee

Van 9-13 oktober is het Green Week bij cepezed: 5 lezingen en een materialententoonstelling houden ons scherp en spijkeren ons bij. De materialen, die zijn geëxposeerd in de hal van ons kantoor, variëren van bamboe en mycelium tot circulair plastic, en van wol en vilt tot een herbruikbaar stalen gevelprofiel. Sonja Draskovic vroeg het materiaal op bij leveranciers en licht het idee toe.

stalen en monsters
‘Het leuke aan deze tentoonstelling is dat je overal aan mag voelen. Maar het belangrijkste is dat erover wordt gediscussieerd. Dat doen we bij cepezed van nature al, en we zoeken ook veel zelf uit. Door de tentoonstelling is er extra veel uitwisseling van kennis en ervaring. Anders dan normaal is het materiaal dat we opvroegen niet projectgerelateerd.

exterieur
De tentoonstelling is een manier om op de hoogte te blijven en onszelf uit te dagen nóg vaker met circulair of bio-based materiaal te ontwerpen. Omdat de nadruk bij stalen en monsters snel op het interieur ligt, zochten we expliciet ook naar materiaal voor het exterieur, zoals gevelmateriaal. De eisen die daaraan worden gesteld op het gebied van brandwerendheid, weersbestendigheid en ook de constructie, maken het net iets ingewikkelder om dit materiaal te gebruiken. Maar het is er wel degelijk, bewijst de tentoonstelling.’

bamboe
‘We merken bij cepezed hoe belangrijk het is om stalen en monsters niet alleen op te vragen, maar er ook vragen over te stellen. Zoals over het bindmiddel dat gebruikt is, of waar de geclaimde ‘100 procent’ duurzaamheid hem precies in zit. Is er bijvoorbeeld ook groene energie gebruikt voor de productie? Andersom zijn leveranciers nieuwsgierig naar onze ervaringen als we iets hebben toegepast. Bij het gebouw voor de kustwacht in Den Helder kozen we voor bamboe gevelpanelen vanwege de mooie manier waarop dit verweert. Het was voor ons de eerste keer, we testten de verkleuring door een gevelmonster buiten te leggen.’

materiaal terugnemen
‘Het monster van een Jansen VISS50-gevelelement sluit direct aan bij cepezeds ontwerpmethode met de losmaakbare kit of parts. Het is geoogst uit een gevel van een gebouw in Gent en teruggenomen door de leverancier. Je ziet steeds vaker dat leveranciers aangeven dat ze materiaal ook terugnemen. Of dat een sloopbedrijf inzet op hergebruik, zoals Lagemaat. Zij noemen zich geen sloper, maar demontagebedrijf. Bij de uitbreiding van het bedrijfsgebouw van Hukseflux bijvoorbeeld, haalt Lagemaat de kopgevel, die overbodig wordt als de aanbouw af is, voorzichtig weg.

favoriet
‘Ik heb niet echt een favoriet, maar vind het interieurmateriaal van Kvadrat erg mooi. Je kunt zien dat zij ontwerpers betrekken bij de ontwikkeling van hun materiaal. Kerloc, een andere leverancier, maakt gevelmateriaal van planten. Toen ik zei dat cepezed gevelpanelen liever niet schroeft, vertelde ze dat er nu een systeem voor blinde montage wordt ontwikkeld. Zo zie je hoe belangrijk het contact met leveranciers is.’Wil je meer weten over onze Green Week 2023 en cepezeds visie op duurzaamheid? Lees het interview met Tatjana Anholts.

cepezed bedankt MOSO bamboo, Ceramic Kerloc, Pretty Plastic Slate, Jansen ODS, Gutex, Isogemp, Isolena, Metisse Katoen, Pro Suber, VRKisolatie, Ecococon, Thermo Hanf, MOGU, Planq, HempWood, Marmoleum Modular, Baars & Bloemhoff, MOSO, Kvadrat, The good plastic company, Impact Acoustic, DeVorm, MOSO en Ecococon.

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000