menu sluiten

nieuwe fase voor eenheidsbureau politie den haag

cepezed

Het definitief ontwerp voor het nieuwe Eenheidsbureau Politie Den Haag op voormalig bedrijventerrein de Binckhorst is afgerond. Het gebouw krijgt een BREEAM-excellent certificering en voldoet aan de BENG-normen. Naar verwachting wordt het 48.000 m² tellende pand medio 2024 opgeleverd.

politieafdelingen in één pand
In het nieuwe pand worden vier bestaande locaties samengevoegd, waaronder het huidige hoofdbureau aan de Burgemeester Patijnlaan. Met veel gemeenschappelijke ruimtes, is de nieuwbouw sterk gericht op interdisciplinaire samenwerking. Het ontwerp is grofweg verdeeld in drie gestapelde bouwsecties: een plint met open karakter en grondgebonden functies, een middendeel met ruimte voor parkeren en een bovendeel met vergader-, kantoor- en samenwerkingsfuncties. Deze stapeling is ook af te lezen in het gevelbeeld.

toekomstbestendig
In het hart van de onderbouw ligt een binnenstraat. Deze zogenaamde ‘canyon’ heeft een belangrijke functie in de ontsluiting, routing, oriëntatie, daglichttoetreding en verbinding van de parkeerlagen. De bovenbouw bestaat uit vijf beuken met grote constructieve overspanningen. Deze zijn flexibel indeelbaar, waardoor de inrichting in de toekomst makkelijk kan wijzigen. Tussen de beuken bevinden zich atria en patio's die net als de ‘canyon’ veel daglicht binnenlaten. Ze vormen een ontmoetingsplek voor de gebruikers.

een groen ontwerp
Met een royale daktuin van circa 1.100 m² en een sedumdak telt het groenoppervlak in totaal circa 40% van de footprint van het nieuwe Eenheidsbureau. Ter ondersteuning van de ecologie rondom het eenheidsbureau worden verblijfplaatsen geïntegreerd in het ontwerp. Op de daktuin komt een insectenhotel en in de open gevels diverse vogelkastjes, geschikt voor kleinere vogels als de zwarte roodstaart en dwergvleermuizen. Ook komen er in het dakpark diverse vlinderstruiken.

Het volledige dakvlak is uitgevoerd met retentiekratten die neerslag bufferen en later vertraagd afvoeren. Dit maakt het complex voorbereid op steeds hevigere regenval als gevolg van klimaatverandering. Daarnaast irrigeren de gevulde kratten het bovenliggende groendak en zorgen zij in de zomer voor natuurlijke verkoeling van het gebouw.

partners
cepezedinterieur ontwierp de binnenwereld van het nieuwe Eenheidsbureau. Buro Sant en Co is de betrokken landschapsarchitect en verzorgt onder meer de inrichting van de daktuin. Nelissen Ingenieursbureau b.v. is de partner voor installaties, bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid, IMD raadgevende ingenieurs voor de constructies en Multical is de kostendeskundige.

cepezed
cepezed
cepezed
cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000