menu sluiten

opening duurzaam en samenwerkingsgericht technova college

Het door cepezed en cepezedinterieur ontworpen Technova College in Ede opende gisteren feestelijk zijn deuren. De school is een nieuwe vestiging van het ROC A12 en concentreert het mbo-onderwijs voor Techniek & Technologie, Media & ICT en Beeld & Geluid onder één dak, met dus ook een nieuwe naam. Doekle Terpstra, aanjager van het Techniekpact 2020, hield een inspirerende openingsspeech waarmee hij het belang van praktisch onderwijs nogmaals onderstreepte.

Voor de realisatie is een aantal oudere gebouwen op de ROC-campus afgebroken; één is blijven staan en in de nieuwbouw opgenomen. Het nieuwe onderkomen bevat een mix van theorie- en praktijkruimten en is geheel gericht op samenwerking en interactie. De plint bestaat uit werkplaatsen met een transparante gevel die goed toont wat er binnen gebeurt en zo een directe relatie met de omgeving aangaat. In de inrichting ligt de nadruk op een stoere, industriële sfeer met sterke kleuraccenten.

Voor het ontwerp lag een sterke nadruk op duurzaamheid. Het gebouw is bijna energieneutraal (BENG); het is energiezuinig, ontleent energie aan een biomassacentrale en is voorzien van zonnepanelen. De ventilatie voldoet aan de normen voor de Frisse Scholen Klasse B. Via royale lichtstraten en transparante geveldelen ontvangt de school veel en aangenaam daglicht. Join the Pipe-watertappunten stimuleren een gezonde waterconsumptie en beperken het gebruik van petflessen.

Het Technova College is zeer content met het nieuw gebouw. Directeur Ad van Dijk: “cepezed heeft een mooi ontwerp gemaakt waarin oud en nieuw goed samenkomen en zowel de uitstraling als het gebruik van daglicht erg mooi zijn.” Ad Kuivenhoven, hoofd huisvesting & facilitaire zaken van de Christelijke Onderwijs Groep waartoe het college behoort, is erg tevreden over het proces ook: “De ontwikkelaars zijn al vanaf het begin de dialoog aangegaan en zo al vanaf de tekentafel uitgedaagd kritisch te zijn op het bouwproces en de keuze voor bouwmaterialen. Dit heeft geresulteerd in innovatie, creativiteit en duurzaamheid en dat zien we overal in het gebouw terug.”

lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000