menu sluiten

plus ultra utrecht schiet de lucht in

Lucas van der Wee

Op het Utrecht Science Park vordert de bouw van Plus Ultra Utrecht met rappe schreden. Het is een fors gebouw met een laag deel van vijf en een toren van 14 verdiepingen. April 2023 startte de bouw, mei 2024 wordt het hoogste punt bereikt. Deze snelheid heeft alles te maken met onze keuze voor kit of parts-architectuur.

succesformule
Plus Ultra is een bedrijfsverzamelgebouw met geavanceerde laboratoria, bedoeld voor innovatieve onderzoeks-startups en meer gevestigde bedrijven. Het succes van deze formule van Kadans Science Partner, schuilt in de gedeelde faciliteiten en ruimtes, waardoor je elkaar geregeld tegenkomt en informatie kunt uitwisselen. Maar ook in de mogelijkheid om het aantal vierkante meters van je bedrijf op te schalen: vloervelden voor kantoren zijn flexibel in te delen, net als die voor laboratoria. Inmiddels staan er al ‘Plus Ultra’s’ van cepezed in Utrecht, Leiden en Amsterdam.

kit of parts
De hoge snelheid waarmee de ‘Plus Ultra’s’ gebouwd worden is een direct gevolg van cepezeds keuze voor een modulair systeem. Minstens zo belangrijk echter is de rol van de aannemer, Goossen te Pas Bouw. Doordat deze vanaf de eerste schets aan tafel zat is het bouwproces superefficiënt: alles is van tevoren uitgedacht. Zowel de staalconstructie en betonnen vloerplaten, als de gevelelementen komen kant-en-klaar uit de fabriek. Een gevelelement meet 180x400cm en bestaat onder meer uit glas, houten bekleding en een luifel bestemd voor pv-panelen.

parallel
Het mooie van de kit of parts is dat verschillende fasen van de bouw en afwerking parallel kunnen plaatsvinden. Terwijl aan de ene kant van het gebouw nog gewerkt wordt aan de constructie, worden elders al gevelelementen in elkaar geklikt en verankerd. In het geval van Plus Ultra Utrecht zijn ook de trapdelen er al in gehesen en aan elkaar gelast voor de constructie af was. Het atrium krijgt een opvallende wokkelvormige trap van wit gecoat plaatstaal en gelaste stalen treden, die in een later stadium worden afgewerkt met hout. De vide van de toren wordt verfraaid met een soortgelijke trap, maar dan ovaal van vorm. Om praktische redenen is de dubbelhoge plint van het gebouw wel gewoon een vliesgevel, die ‘open’ kan blijven.

maatwerk
De spectaculaire trap en de verfijning van de gevels laten zien dat prefab-bouw bij cepezed niet betekent dat er geen maatwerk wordt geleverd: net als de andere Plus Ultra-gebouwen is Plus Ultra Utrecht ‘custom-made’. Het leuke is dat we vaak met dezelfde gevelbouwer werken en zo de kans krijgen de techniek samen door te ontwikkelen. En hetzelfde geldt eigenlijk voor de opgave: doordat we één principe toepassen bij meerdere gebouwen, wordt het ontwerpproces steeds efficiënter.

→ Lees hier meer over het project

Lucas van der Wee
cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000