menu sluiten

Snelle transformatie door prefabricatie

Lucas van der Wee

Dichte gevels en doodlopende gangen behoren bij het Dulon College tot het verleden. Het nieuwe ontwerp is daglichtrijk en transparant. Door het gebruik van prefab-elementen – zoals de 18 meter lange spanten die nu worden geplaatst– verloopt de uitvoering van de transformatie zoals gepland.

multifunctioneel atrium
Met het eenvoudige plaatsen van stalen vakwerkliggers op het bestaande casco, wordt een van de twee voormalige binnentuinen nu vrij eenvoudig een atrium. Tussen de stalen vakwerkliggers komen lichtstraten die een natuurlijke, daglichtrijke ruimte creëren. Het atrium biedt straks plaats aan de aula met kantine, maar dit is geen vast gegeven. Een open dag, tentoonstelling of zelfs een theater, het atrium is multifunctioneel te gebruiken.

routes
Het gebouw is eerst volledig tot aan het betonnen casco gestript. Vervolgens is het gebouw geheel opnieuw ingedeeld. Loopbruggen zijn geplaatst tussen de vleugels en theorielokalen worden op strategische plekken geplaatst, waarbij tussen de lokalen ruimte ontstaat voor leertuinen. Hierdoor worden de routes door het gebouw lichter en overzichtelijker, geen enkele gang zal meer doodlopend zijn.

kit-of-parts methode
Door het gebruik van veel prefab elementen is onder andere ook de gevel in een snel tempo bevestigd. In de gebruikte HSB gevelelementen zit namelijk het kozijn, glas en waterkerende laag ineen. Als een legoblokje wordt het op de gevel geplaatst. Door deze kit-of-parts methode zal het gebouw in een mum van tijd wind- en waterdicht zijn.

duurzamer
Met het bestaande betonnen casco als vertrekpunt, is nu een logischere, compactere opzet gemaakt. Hierdoor zal er minder verliesoppervlakte zijn en wordt het een energieneutraal gebouw. Op het dak komt ruim 1900m² aan zonnepanelen. Het daklicht in het atrium is voorzien van zonwerend glas en in elke ruimte is de mogelijkheid tot voldoende ventilatie. Dit creëert lichte en luchtige verblijfsruimtes die goed aansluiten bij het label Frisse Scholen klasse B.


Medio 2024 kan het Dulon College in het vernieuwde schoolgebouw een diversiteit aan onderwijs faciliteren.

Meer weten? Bekijk projectpagina Dulon College.

Lucas van der Wee
cepezed
cepezed
Lucas van der Wee
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000