menu sluiten

spectaculaire atriumtrap vu onderzoeksgebouw ingehesen

Lucas van der Wee | cepezed

De uitvoering van het nieuwe onderzoeksgebouw voor de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is weer een belangrijke stap verder. Vorige week werd de eerste van twee grote stalen trappen in het centrale atrium geplaatst. Het inhijsen van de ruim 10 ton wegende trap was precisiewerk. Dankzij een goede voorbereiding was de klus in een uur geklaard.

centrale eyecatcher
De royale trappartij in het centrale atrium is één van de eyecatchers van het nieuwe onderzoeksgebouw. Het grote atrium tussen de hoog- en laagbouw van het complex wordt een levendige centrale entree-, ontmoetings- en verkeerszone, die straks dagelijks door zo’n 500 onderzoekers, medewerkers en studenten gebruikt gaat worden. De trappartij leidt naar de kantoor-, vergader- en laboratoriumruimten hoger in het gebouw en bestaat uit twee bordestrappen van ieder twee meter breed en zo’n 13 meter lang.

uitgekiende bouwlogistiek
De trap die nu geplaatst is, verbindt de eerste met de tweede verdieping. Door zijn positie en zijn forse volume en gewicht moest hij nu al op zijn plek worden gebracht, voordat de bouw kon worden voortgezet. Het deel van begane grond naar eerste etage komt precies onder de lichtstraat tussen de hoog- en laagbouw. Deze plek blijft voor een kraan goed bereikbaar, waardoor de trap hier later in het proces is te plaatsen.

stoere prefab
De trappen hebben een stoer, strak en stevig aanzicht dat goed past in het grootschalige atrium. Vorm en constructie zijn daarbij één: de trapbomen vormen gelijk de balustraden en zijn vervaardigd uit zwartgelakte staalplaten van vijftien mm dik en 167 cm hoog. Daartussen zijn baktreden gelast. De stalen trappen zijn volledig geprefabriceerd door staalconstructeur Bersselaar en worden in het werk nog voorzien van natuurstenen treden en houten trapleuningen.

Bekijk hieronder de video van het inhijsen!