menu sluiten

Onderzoeksgebouw Vrije Universiteit

bekijk

Onderzoeksgebouw Vrije Universiteit 

Aan de Zuidas manifesteert de Vrije Universiteit zich met een hypermodern onderzoeks- en onderwijsgebouw, toegespitst op medisch onderzoek. Het was gezien de locatie vlak bij het spoor en de snelweg een grote uitdaging om de laboratoria trillingsarm te maken. Het gebouw is naar verwachting in 2024 klaar voor gebruik door zo’n 500 onderzoekers, medewerkers en studenten.

  • opdrachtgever(s)
  • Vrije Universiteit Amsterdam
  • locatie
  • amsterdam
  • gebruiker(s)
  • Vrije universiteit amsterdam
  • expertise
  • architectuur
    cepezed interieur

snelgroeiende Zuidas  

Het onderzoeksgebouw staat op een plot aan de Boelelaan dat voorheen werd gebruikt door de Schoolwerktuinen, maar nu deel uitmaakt van de VU-campus Zuidas. De ontwikkeling van het onderzoeksgebouw is een belangrijke stap in de vernieuwing van de faciliteiten voor bètawetenschappen. Het gebouw bestaat uit een hoogbouwdeel van 12 verdiepingen (57 meter) en een laagbouwdeel van 6 verdiepingen (30 meter). In de dubbelhoge plint bevinden zich de publieke en gezamenlijke functies, zoals de vergaderplekken en het restaurant.

Lucas van der Wee

ingenieuze fundering  

Om de laboratoria zo trillingsarm mogelijk te maken is de hoogbouw constructief losgekoppeld van de laagbouw. Ertussen bevindt zich een lichtstraat, waar de betonconstructie zichtbaar is gelaten. De laagbouw met de laboratoria rust op 470 groutinjectiepalen met een lengte van 25 meter, met daarop een fundering van een meter dik. In de kelder is deze fundering nog eens is verzwaard met vier blokken massief beton op dikke plakken rubber. De vloer van de begane grond is een halve meter dik. Er zijn zorgvuldig gaten in uitgespaard voor de vier blokken, zodat zij de vloer niet raken, maar visueel wel een vlak vormen.

Lucas van der Wee

Meer dan onderzoek  

Naast de bijzondere onderzoeksruimtes - practicumruimtes, biosafety laboratoria, ruimtes voor elektronenmicroscopie en laserfaciliteiten - komen er in het gebouw ruimtes voor zelfstudie en groepsonderwijs en werk- en kantoorplekken. Het gebouw krijgt ook een horecavoorziening en vergaderplekken. De lichtstraat tussen de hoog- en laagbouw functioneert straks als centrale entree en ontmoetings- en verkeerszone. Een brede, zigzaggende bordestrap vormt een opvallend object in de ruimte. Aan de Boelelaan geeft een brede, verticale strook tot en met de bovenste verdiepingen zicht op wat er binnen gebeurt. Aan de rechterkant van deze glasbaan bevinden zich, over twee verdiepingen, dubbelhoge ‘huiskamers’.

cepezed

vernuft en precisie  

Achter het verticale lijnenspel van de gevel schuilt vernuft en precisie. Glasplaten worden op hun plek gehouden door deklijsten met een uitstekend vinnetje, waar afwisselend strekmetaal en aluminium achter is geklemd. Bij de plint loopt deze strook over in natuursteen. Het strekmetaal geeft reliëf aan de gevel en functioneert als ventilatierooster. Ook het spel met de diepte van de neg zorgt voor subtiel reliëf, soms versterkt door zijn schaduw. De aluminiumkleur is op elk moment van de dag anders, al naar gelang de hoeveelheid zonlicht.

Lucas van der Wee

Een toekomstbestendig ontwerp  

Door de vereiste van trillingsarme laboratoria, was het nodig relatief veel beton te gebruiken. Het ruwe beton leverde wel een mooie, tactiele wand op bij de bordestrap in de centrale hal. De milieubelasting van het beton is gecompenseerd met een keur aan duurzame oplossingen op andere gebieden. Daardoor is het ontwerp toch BREEAM-Excellent gecertificeerd: het gebouw is energiezuinig en levensduurbestendig.

cepezed

Hollandse klimaatgevel  

Door ruimtes slim te positioneren wordt daglicht bijvoorbeeld zo veel mogelijk benut en op alle verdiepingen is het mogelijk om verse lucht binnen te laten via 'luikjes' in de gevel. Een ander vernuftig element is de 'Hollandse klimaatgevel': aan de binnenkant van het glas is reflecterende zonwering geplaatst en tussen de zonwering en het glas wordt lucht afgezogen. Hierdoor wordt veel warmte al bij de gevel afgevoerd, waardoor de koellast van het gebouw vermindert.

Lucas van der Wee

partners

  • opdrachtgever: vrije universiteit amsterdam
  • hoofdaannemer: jp van eesteren
  • interieurontwerp: cepezedinterieur
  • constructies: pieters bouwtechniek
  • installaties: dwa
  • bouwfysica & duurzaamheid: dgmr
  • kostenmanagement: at osborne
  • labadviseur: deerns
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000