menu sluiten

Van Maerlantlyceum: monumentaal jasje, nieuw gebouw

Lucas van der Wee | cepezed

Het Van Maerlantlyceum in Eindhoven gaat drastisch op de schop. Een deel van het schoolgebouw wordt gesloopt, maar de karakteristieke gevels en de aula blijven bewaard en vormen straks de monumentale jas van een state of the art schoolgebouw.

leren, ontspannen, inspireren
Het monument van 1953 is in de loop van de tijd steeds uitgebreid. Zo vertroebelde de structuur. Het nieuwe gebouw krijgt een transparante opzet en duidelijke functieonderscheiding, mét flexibiliteit in plattegrond. Hierdoor wordt het gebouw meer divers dan voorheen en zullen verschillende ruimtes ontstaan, gericht op samenspel met elkaar en het omliggende groen. Zo ontstaat een inspirerend, nieuw schoolgebouw met een variatie aan plekken om te leren en te ontspannen.

nieuw paviljoen
De karakteristieke, gesloten gevels blijven in het nieuwe Van Maerlantlyceum deels behouden, maar grote glazen puien zorgen dat er meer daglicht binnenvalt. Een nieuw paviljoen in het hart zal uitkijken op het park en de langsstromende Dommel. Hier komen de lokalen voor creatieve en technische vakken. In plaats van één groot atrium, komen er ruimtes om rustig te studeren en ruimtes om gezellig de pauzes door te brengen.

duurzame inhaalslag
De nieuwbouw voldoet aan alle normen voor een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG). De waterhuishouding krijgt een ecologische upgrade. Ook zal het gebouw voor een groot deel zijn eigen energie opwekken door middel van PV-panelen. Door vindingrijke ingrepen kan dit allemaal gerealiseerd worden met behoud van het monumentale bouwdeel en een deel van de latere aanbouwen. Het monument krijgt nieuwe kozijnen met duurzame beglazing en het dak wordt voorzien van extra isolatie. Het schoolgebouw maakt een duurzame inhaalslag, zonder zijn karakteristieken te verliezen. Dit voorjaar start de bouw van het nieuwe deel en in de zomer van 2024 is gebouw klaar voor gebruik.

Foto's van het sloopproces en de renders hieronder geven een beeld van hoe het nieuwe gebouw er in werkelijkheid uit zal gaan zien. Meer informatie? Bekijk projectpagina Van Maerlantlyceum.

cepezed
Lucas van der Wee | cepezed
cepezed
Lucas van der Wee | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000