menu sluiten

House of Quantum

bekijk

House of Quantum 

cepezed ontwerpt het nieuwe hoofdgebouw van de netwerkorganisatie Quantum Delta NL. Dit House of Quantum, op de campus van de TU-Delft, is een ontmoetingscentrum, laboratorium en bedrijfsverzamelgebouw ineen. Het wordt een innovatief gebouw waar gebruikers straks beschikken over geavanceerde faciliteiten voor onderzoek naar kwantumcomputers, kwantumnetwerken en kwantumsensoren. Met onderzoek en kennisuitwisseling wil Quantum Delta NL de vooraanstaande positie van Nederland in de kwantumwetenschap en -technologie versterken en verder uitdragen.

 • opdrachtgever(s)
 • Quantum Delta NL
 • locatie
 • Delft
 • gebruiker(s)
 • start-ups & grote bedrijven
 • expertise
 • architectuur

complex programma, helder gebouw  

Kwantumtechnologie vraagt om laboratoria met heel specifieke eisen. Voor laseronderzoek moeten ruimtes bijvoorbeeld nagenoeg trillingsvrij zijn. Juist vanwege dit complexe programma kreeg House of Quantum een heldere opzet met drie beuken. De middelste beuk is de verbindingszone, met links en rechts de gedeelde vergaderzalen, laboratoria en werkplaatsen. Alleen de begane grond, waar de gedeelde voorzieningen langs de gevel bij de entree zijn geplaatst, wijkt hiervan af. Het restaurant ligt goed zichtbaar op de hoek en aan de andere kant van de entree komt een kleine expositieruimte. De begane grond is kortom benut voor functies die daar op hun plek zijn. Je vindt er ook de fietsenstalling en de trillingsarme laserlaboratoria, op hun ingenieuze fundering.

plein  

Via de glazen geveldelen, sheddaken en verspringende vides op alle bouwlagen valt daglicht tot ver in het gebouw. Een stalen trap, die als een los object schuin in de ruimte is geplaatst, leidt vanuit de hal naar de eerste verdieping. Daar voert een houten tribunetrap naar de verdieping erboven. De trap fungeert als een hellend plein, met precies de functies van een plein in de openbare ruimte: je kunt er even neerstrijken, iets eten, een groep ontvangen en overleggen. De tribunetrap kan worden afgesloten en vormt dan een presentatieruimte voor 130 personen. Het plein is de plek waar de routing binnen het gebouw ‘ongemerkt’ heenleidt en waar je elkaar dus tegenkomt.

gevel  

House of Quantum krijgt spectaculaire gevels, die bestaan uit diepe, aluminium cassettes en glas. Een diagonale ‘vouw’ geeft de cassettes extra stijfheid, waardoor ze met minder dik materiaal toekunnen. De driehoekige vlakken die zo ontstaan kaatsen het zonlicht speels terug. De breedte en diepte van de cassettes is per gevel afgestemd op de oriëntatie, hun slagschaduw fungeert als zonwering. Bij het grote glasvlak dat de entree markeert en bij de glasbaan aan de achtergevel, houden luifels en begroeide ‘rekken’ de zon buiten.

interieur  

De inrichting van de twee zijbeuken is neutraal, passend bij de multi-tenantfunctie. Naast kantoorruimtes komen hier cryolabs, clean rooms en andere werkplekken. De materiaalkeuze contrasteert met de middenbeuk en de gedeelde vergaderruimtes, waar overwegend hout is toegepast. Langs de tribunetrap hangt een hoog gordijn van een geluidsabsorberende, zachte stof en op de trap liggen kussens. In de gedeelde lobby op de tweede verdieping zorgen een grote hoeveelheid planten en los meubilair voor een ontspannen, informele sfeer.

flexibel en duurzaam  

Door met de breedte en diepte van de geveldelen te variëren, reduceren we de warmtelast zonder dat daar installaties voor nodig zijn. We streven met het ontwerp van House of Quantum een BREEAM Excellent score na - een hele uitdaging gezien de hoge eisen omtrent trillingen. Het gebouw is zo compact mogelijk ontworpen, met veel functioneel nuttig oppervlak ten opzichte van het geveloppervlak. De constructie is duurzaam vanwege de flexibele vloervelden: de indeling kan worden aangepast aan de grootte van het bedrijf dat er een ruimte huurt, de binnenmuren zijn demontabel. House of Quantum heeft zelfs bij de cryolabs flexibel indeelbare vloervelden, waarmee dit het eerste flexibele laboratoriumgebouw voor kwantumonderzoek is.

besparende keuzes  

Waar mogelijk maakten we energiebesparende en waterbesparende keuzes. Zo wordt energie teruggewonnen uit afblaaslucht, beperken uitnodigende trappen het gebruik van de lift, worden de zonnepanelen op het dak gekoeld met halfhoge vegetatie (waardoor ze zo’n 10 procent effectiever zijn) en bevindt zich in de kelder een grijswaterbuffer voor het doorspoelen van de toiletten en het irrigeren van de planten. In totaal beschikt House of Quantum over 12.000 m2 bruto vloeroppervlak, verdeeld over 4 bouwlagen. Omdat het een modulair gebouw is, kan het eenvoudig met 20% extra vloeroppervlak worden uitgebreid.

partners

 • opdrachtgever: Quantum delta nl, a.s.r. real estate
 • installaties: Deerns Nederland B.V.
 • constructies: Aronsohn raadgevende interieurs
 • bouwfysica: Peutz
 • interieurontwerp: d/dock
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000