menu sluiten

Rob Damen, architect 

Rob werkt sinds 2023 bij cepezed. Met zijn creatieve en analythische geest probeert hij programma, constructie en ruimtelijkheid binnen het ontwerp zoveel mogelijk te verweven.

Na een opleiding Bouwkunde aan het mbo doorliep Rob gestaag ook het hbo en rondde hij de master Architectuur af aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Zijn afstudeerproject aan de academie, ‘onbeperkt wonen’, is een ontwerp voor een wooncollectief waarin de wooneenheden zijn afgestemd op een persoon met een lichamelijke beperking, maar bedoeld voor iedereen. Met de methode die hij voor ‘onbeperkt wonen’ ontwikkelde kan binnen één bouwsysteem worden gevarieerd met typen wooneenheden. Hij presenteerde dit project onorthodox niet met een maquette, maar in een ‘dubbelboek’, waarin hij twee modellen concreet uitwerkte voor een locatie in Breda. Met zijn vormgeving maakt het boek de voorgestelde methode tastbaar.

Tijdens en tussen zijn studies werkte Rob bij verschillende architectenbureaus. Daar ontwierp hij onder meer aan binnenstedelijke transformatieopgaven, grootschalige verbouwingen en verbouwingen en restauraties van monumenten. cepezed spreekt hem aan omdat hij zelf binnen een opgave ook graag zoekt naar logica, flexibiliteit en integraliteit. Bovendien is hij net als cepezed een vernieuwer.

Rob vindt adaptiviteit het belangrijkste aspect van duurzaamheid. Kunnen gebouwen achtereenvolgens verschillende functies aan dan zijn ze klaar voor de toekomst. Hij werkt bij cepezed onder meer aan de Onderwijslocatie Laan op Zuid en aan QuTech. Bij dit kwantumlaboratorium voor de TU-Delft vindt hij het vertalen van het complexe programma van eisen naar een logische structuur een prikkelende uitdaging.