vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

de resident

De rijksoverheid is bezig in te krimpen en richt zich daarnaast in toenemende mate op moderne werk(plek)concepten geënt op ontmoeting, interactie en flexibiliteit. Onderdeel van de hervormingen hiertoe is de aanpak van kantoorcomplex De Resident juist naast station Den Haag Centraal. Het complex bestaat onder meer uit de gebouwen Helicon en Castalia, die met een totaaloppervlak van zo’n 55.000 m² respectievelijk veertien en twintig verdiepingen beslaan en in de jaren negentig zijn ontworpen door Soeters van Eldonk en de Amerikaanse architect Michael Graves. Een consortium bestaand uit cepezed (ontwerp atrium en algehele coördinatie), Hofman Dujardin Architects (ontwerp kantoorinterieur) en ingenieursbureau Antea Group (adviseur installaties, constructies en brandveiligheid) maakte het ontwerp voor de modernisering.

De buitenruimte tussen de gebouwen Helicon en Castalia, het huidige Parnassusplein, heeft een overkapping gekregen en is het gezamenlijke, semi-openbare entreeatrium voor de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Het ruim zeventig meter lange en twintig meter hoge atrium heeft zo min mogelijk impact op de bestaande architectuur, maar is niettemin gericht op een geheel eigen beleving. Het is geconstrueerd uit grote stalen portalen met daarop een glazen dak en aan de koppen transparante gevels voorzien van vijf meter hoge taatsdeuren die tevens fungeren als signage elementen. De samengestelde portaalprofielen zijn uitgezet op een stramien van 3,60 meter, hebben een diepte van maar liefst een meter en zijn in wit bekleed met stalen zetwerk en doekbespanning. Zij functioneren zo als coulissen die bij een zichtlijn overlangs een geheel eigen sfeer constitueren, maar bij een zichtlijn overhoeks goed zicht bieden op de oorspronkelijke bouw.

Beeldbepalend in het atrium is het grote ‘meubel’ van bijna veertig meter lang en vijf meter breed dat de verkeersstromen naar en tussen de twee torens alsmede de beveiligingszonering organiseert. Het heeft een staalconstructie bekleed met composiet en bevat onder meer een glazen portiersloge en lift. Het dek is bekleed met hout en draagt een drietal grote bomen.

De herinrichting van de kantoortorens is onder meer gericht op het mogelijk maken van verschillende manieren van werken. Op de onderste lagen zijn functies met een algemeen rijkskarakter als ontmoetingsplekken, aanlandplekken, vergaderruimten, een opleidingscentrum, bibliotheek, grand café en een restaurant verwezenlijkt. De verdiepingen daarboven zijn getransformeerd van cellenkantoren naar een meer open kantooromgeving met ruime werkvelden waarin zich op verschillende posities ruimten als concentratie- en overlegplekken bevinden. Ook is iedere verdieping voorzien van een eigen huiskamer.

De Resident is genomineerd voor de European Steel Design Award 2017.

den haag / nederland

opdrachtgever
rijksgebouwendienst

vorige pagina
volgende pagina