Links klein
Engels Mail
Rechts klein

international student house

De TU Delft trekt veel internationale studenten, die voor de tijd dat zij in de stad studeren ook allemaal moeten wonen. Studentenhuisvester DUWO heeft binnen de herontwikkeling van het gebied TU-Noord een groot nieuwbouwcomplex gerealiseerd dat een thuishaven voor buitenlandse (gast)studenten is. Het International Student House (ISH) biedt met 332 units ruimte aan zo’n 350 internationale studenten.

Het plan TU-Noordgebied is een nauwe samenwerking tussen de TU Delft, DUWO en de gemeente. Het ISH vervult ook een aanzienlijke sociale en stedenbouwkundige functie in het gebied direct langs de Schie. In maatvoering is veel aandacht besteed aan de aansluiting op de omliggende monumentale bebouwing en qua ruimtelijke opzet aan een structuur die het complex nauw verbindt met zijn omgeving. De nieuwbouw bestaat uit twee u-vormige bouwblokken van deels vijf, deels zes en deels tien bouwlagen, die samen een rechthoekige compositie vormen.
De positionering van de nieuwbouw geeft het gebied een logische structuur met een heldere sequentie van ruimtes. Ruime doorgangen in de lange zijden van de rechthoek vormen hierin een vanzelfsprekende verbinding tussen de verschillende delen van de openbare ruimte: een plein aan de westelijk gelegen professor Schermerhornstraat, een binnenhof tussen de bouwblokken in en een toekomstig park aan de oostzijde.
De studentenkamers meten ieder circa 16 m² en zijn voorzien van een eigen sanitaire unit met douche, toilet en wastafel. Per zes tot acht kamers zijn zij verbonden in een woongroep met een gezamenlijke woonkeuken en aangrenzend balkon. In de ontwikkeling zijn ook veel faciliteiten opgenomen. In de dubbelhoge, transparante plint langs het plein zijn een restaurantruimte met aanpalend terras en een common room. De laatste naar ontwerp van cepezedinterieur.
Daarnaast kent het ISH uiteenlopende andere voorzieningen als een wasserette, opslag van huisvuil en grootschalige inpandige en afgesloten fietsenstallingen. Een grote transparante uitkraging aan de westkant bevat commerciële ruimten die zijn voorzien van splitlevel vloeren en uitzien over de rivier. Op de gebouwkoppen grenzend aan het binnenhof genereren transparante trappenhuizen, die ’s avonds verlicht zijn, veel levendigheid.
Het complex heeft een bijna volledig betonnen constructie met gevels die bestaan uit een metalstud systeem en een buitenbekleding van cortencassettes die in uitstraling mooi aansluit bij de bakstenen architectuur van de omliggende monumentale gebouwen. De hoofddraagconstructie van de trappenhuizen bestaat uit een stalen skelet waarop het glas zonder toepassing van kozijnprofielen direct is aangebracht.


delft / nederland

opdrachtgever
duwo

Links klein
Rechts klein