menu close

International Student House 

cepezed designed a large International Student House in Delft for student-housing company DUWO. Foreign students and guest students live in the new building complex within the TU Campus North plan.

  • client(s)
  • duwo
  • location
  • Delft
  • user(s)
  • students
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedinterieur
cepezed

Rectangular residential composition  

The TU Campus North plan alongside the River Schie is a close collaboration between TU Delft, DUWO and the municipality. cepezed paid significant attention to the integration of the ISH (International Student House) with the surrounding monumental buildings.

The new-build consists of two U-shaped building blocks of partly five, partly six and partly ten storeys. Together they form a rectangular composition. Wide passages in the long sides of the rectangle connect the different parts of the public space: a square on the Professor Schermerhornstraat, a courtyard between the building blocks and a park.

Rectangular residential composition
cepezed
lucas van der wee | cepezed

Corten-steel cassettes match the surroundings  

The ISH has 332 units for around 350 international students. The building has an almost entirely concrete structure with façades consisting of a metal-stud system. The exterior cladding is made of Corten-steel cassettes; the appearance complements the monumental brick architecture of the surrounding buildings.

The main structure of the stairwells consists of a steel skeleton. The glass is fastened directly to it without the use of window profiles.

Corten-steel cassettes match the surroundings
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

Students live in a communal group  

The student rooms are approximately 16 m² in size and have their own shower, toilet and washbasin. Each group with a communal kitchen and balcony has six to eight rooms.

Students will also find many facilities outside their room. In the double-height, transparent plinth along the square, for example, cepezed created a restaurant with a terrace and a communal space, the latter designed by cepezedinterieur.

Students live in a communal group
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

Washing and parking  

Students can make use of facilities such as a launderette, depot for refuse and integral bicycle sheds. There are commercial spaces to be found in a large transparent cantilever construction on the west side; the spaces have split-level floors and overlook the river. The stairwells at the heads of the building, which are illuminated at night, are adjacent to the courtyard.

Washing and parking
lucas van der wee | cepezed

partners

  • client: duwo
  • interior design: cepezedinterieur
  • landscaping: buro lubbers
  • stability: pieters bouwtechniek
  • building services: viac
  • building physics & sustainability: lbp | sight
  • main contractor: waal bouw
  • contractor building services electrical: so elektrotechniek
  • contractor building services mechanical : steboma
  • contractor steel construction: bentstaal
  • façades: leebo

awards & nominations

  • national sustainability prize steel | 2018 | category housing
click to continue