menu close

't Eemgoed 

Community spirit, sustainability and contact with nature are the basic principles of ’t Eemgoed, a special housing project in Oosterwold, near Almere. cepezed and cepezedprojects made plans for a 'new way of living'. cepezedbouwteam coordinates the construction of the longhouses in the green surroundings.

  • client(s)
  • 2open / cepezedprojects
  • location
  • Oosterwold
  • user(s)
  • 't eemgoed
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedprojects, cepezedbouwteam

Loosely arranged on the plot  

On a plot of more than seven hectares, the project consists of a total of 82 homes and a building with shared facilities. The broad single-storey houses with sloping roof have different dimensions for different types of households.

The houses are arranged in slightly curved rows and are surrounded by a central pedestrian route. 't Eemgoed is completely car-free: parking is only possible at the edge of the site.

Loosely arranged on the plot
cepezed

Location ensures openness and privacy  

The high-ceilinged living rooms with adjacent gardens face south-west and enjoy plenty of sunlight as a result. The houses also face away from the nearby provincial road and a wind farm that casts shadows.

The roofs are covered with greenery that is a continuation of the landscape. This gives the residents the most natural view possible and a great deal of privacy. To allow the penetration of natural light, incisions have been made in the green covering at the rear side of the houses.

Location ensures openness and privacy
cepezed

Energy-neutral and fit for a lifetime  

With sustainability as one of the core values, the houses are energy-neutral and the project does not have a gas connection. The homes will not be connected to the sewage system either, but for waste water, settling tanks will be built in the ground, which are connected to a constructed wetland.

The houses have a high level of insulation, partly due to the green roof package. They are also equipped with a heat exchanger, balanced ventilation and options for natural ventilation. Elongated canopies with PV panels and solar collectors run the length of the living rooms.

Energy-neutral and fit for a lifetime
cepezed

't eemgoed is for and by the residents  

The development came about in close collaboration with the residents, who have contributed ideas on many aspects and had a say in the process. This has led to various different floor plans.

In a series of sessions, the residents also communicated their wishes and ideas on matters such as atmosphere and finish, landscape and vegetable gardens, sustainability and energy services. The residents were also involved in the development of the shared facilities.

't eemgoed is for and by the residents
cepezed

partners

  • client / project developer: 2open / cepezedprojects
  • landscaping: karres en brands / attis
  • stability: imd raadgevende ingenieurs
  • building services, building physics & sustainability: solutionlab
  • construction coordination: cepezedbouwteam
  • piling: plomp funderingstechnieken
  • concrete foundation: b-smart
click to continue