menu sluiten

demontage Tijdelijke Rechtbank Amsterdam nadert einde

lucas van der wee

Op een bouwterrein aan de Fred. Roeskestraat in Amsterdam staat een stalen framewerk. Ogenschijnlijk van een gebouw in wording, maar schijn bedriegt. Het is namelijk de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam, die de afgelopen maanden zorgvuldig is gedemonteerd door Lagemaat BV, waardoor de constructie weer zichtbaar werd. Fase 2 van een bijzonder project nadert zijn voltooiing. Een unieke derde fase breekt aan.

geen sloop maar demontage
Slopen. Dat is normaal gesproken fase 2 in de levensloop van een gebouw en stuit geregeld op verzet. Bij de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam werd de tweede fase juist met applaus begroet. Sterker nog: het was vanaf dag één duidelijk dat het gebouw na vijf jaar weer zou verdwijnen. De insteek was om daarbij zo circulair mogelijk te werk te gaan, met zo min mogelijk verspilling. De architecten van cepezed zetten daarom niet in op sloop, maar op demontage. Zij gaven het gebouw zelfs een derde fase in de levensloop: het is namelijk ook weer in elkaar te zetten. En dat is precies wat er binnenkort staat te gebeuren.

besparing 2.000 ton CO2
Anders dan bij andere gebouwen die ophouden te bestaan na sloop, wordt de Tijdelijke rechtbank Amsterdam zorgvuldig gedemonteerd en wordt het op een andere plek opnieuw opgebouwd. De nieuwe locatie is Kennispark Twente in Enschede, waar het een functie krijgt als bedrijfsverzamelgebouw. Hoewel de indeling van het gebouw flexibel is, wordt de plattegrond van de rechtbank nagenoeg overgenomen. Alleen de loopbrug en het cellencomplex vervallen.
Het is voor het eerst in Nederland dat een gebouw van een dergelijke omvang en statuur, specifiek ontworpen voor remontage, daadwerkelijk uit elkaar wordt gehaald en elders weer in elkaar wordt gezet. Door het gebouw te verhuizen in plaats van het te slopen en te kiezen voor vergelijkbare nieuwbouw, wordt zo’n tweeduizend ton CO2 bespaard.

Amsterdamse Architectuurprijs in Enschede
Het ontwerp van de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam werd in 2017 door de jury van de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) bekroond met de Gouden AAP. Het wordt daarmee ook het eerste gebouw dat de Amsterdamse Architectuurprijs won, maar straks niet meer in de hoofdstad staat.

voorbeeldproject
In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf ontwierp cepezed een representatief huis voor de rechtspraak, dat ook nog eens duurzaam was. Nu de ‘losmaakbaarheid’ en de flexibiliteit van het gebouw zich hebben bewezen staat de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam te boek als voorbeeldproject op het gebied van circulair bouwen.
Du Prie bouw & ontwikkeling en cepezedprojects verzorgden de eerste bouw. Lagemaat BV demonteert momenteel het gebouw, transporteert het naar Enschede en remonteert het.

lucas van der wee
lucas van der wee | cepezed

Andere bijzondere circulaire projecten

show must go on
Met Lagemaat BV werkt cepezed ook aan andere circulaire projecten. Samen onderzoeken zij de mogelijkheid om het Zuiderstrandtheater in Scheveningen naar een andere locatie te verplaatsen.

demontage niet-demontabel gebouw
En Lagemaat gaat het oude provinciehuis van Gelderland, een oude betonkolos in Arnhem dat nooit ontworpen was om uit elkaar te halen, toch demonteren. Met de herbruikbare betonnen onderdelen ontwerpt cepezed in opdracht van Lagemaat een ‘kenniscentrum voor circulaire bouw en sloop’.

stikstormarm bouwen, omdat het wél kan
Du Prie bouw & ontwikkeling en cepezedprojects wisten de aanbesteding van een tijdelijk zorgcentrum in de PI Scheveningen te winnen. Op basis van het circulaire ontwerp van cepezed kan er pal naast een Natura 2000-gebied -onder de oude en veel strengere regels- stikstofarm gebouwd worden. “Het Rijkvastgoedbedrijf houdt vast aan de stikstofarme nieuwbouw. Want het was niet alleen aangenaam verrast door wat er mogelijk is. Het wil zo ook bijdragen aan de ontwikkeling van kennis en ervaring op dit gebied.”


klik hier voor de projectpagina

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000