menu sluiten

park hoog oostduin genomineerd voor nationale staalprijs 2020

lucas van der wee | cepezed

Opnieuw heeft cepezed een nominatie in de wacht gesleept voor de toonaangevende Nationale Staalprijs! Park Hoog Oostduin in Den Haag is in de 2020-editie één van de drie genomineerde projecten in de categorie Woningbouw. De jury onder voorzitterschap van Janneke Bierman (BiermanHenket) ontving 116 inzendingen voor de in totaal vijf categorieën. Twaalf daarvan vallen in de categorie Woningbouw.

luxe appartementencomplex in het groen
Park Hoog Oostduin is een grootschalig luxe wooncomplex met ruim 200 woningen in een voormalig modernistisch Shell-kantoor dat oorspronkelijk werd ontworpen door H.E. Oud, zoon van J.J.P. Oud. Het complex uit 1968 ligt op de rand van het groene Haagse landgoed Oostduin-Arensdorp en bestond voor de transformatie uit een fors bemeten hoogbouwvolume met direct haaks daarop een lager bouwblok. Het lagere bouwblok is afgebroken en op de bestaande fundering vervangen door een nieuw. Dit is minder langgerekt dan het voorgaande en staat op enige afstand van de hoogbouw. Hierdoor bestaat nu ruimte tussen de twee volumes en is het complex meer betrokken bij het naastgelegen park en bosgebied.

stalen rek

Aan de stads- en entreekant kreeg de bestaande hoogbouw een bijzondere uitbreiding die het mogelijk maakte grote woningen en buitenruimtes te maken zonder radicaal op de bestaande gebouwstructuur in te grijpen. De aanbouw bestaat uit een groot, relatief lichtgewicht stalen ‘rek’ van drie meter diep met daarin staalplaatbetonvloeren. Aan de zeekant is de voormalige kantoorgang in de middenstrook bij de woningen getrokken en zijn binnen de contouren van de bestaande bouw loggia’s als buitenruimte opgenomen. De appartementen aan beide zijden worden ontsloten via de voormalige kantoorgang aan de stadskant, die is behouden. Het stalen rek is constructief ontworpen door IMd Raadgevende ingenieurs uit Rotterdam, dat daarbij doordacht gebruik maakte van de bestaande fundering. Het rek is uitgevoerd door Bentstaal uit IJsselstejn.

nationale staalprijs 2020

De Nationale Staalprijs is een tweejaarlijkse bouwprijs voor projecten met staal en bestaat al sinds 1971. Eerder kreeg cepezed de prijs al toegekend voor onder meer de projecten Jinso en Ronic. Bij de meest recente editie in 2018 won de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal. De winnaars van 2020 worden bekend gemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag op dinsdag 13 oktober. Meer informatie over Park Hoog Oostduin vind je ondertussen hier. Via deze link kun je ook de perskit downloaden.

cepezed | léon van woerkom
cepezed | léon van woerkom
cepezed | léon van woerkom
cepezed | léon van woerkom
cepezed | léon van woerkom
lucas van der wee | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000