menu sluiten

TechTalk 2022 


cepezed neemt deel aan TechTalk. Deze tentoonstelling over innovatieve Delftse bedrijven is nog tot en met 14 oktober 2022 tijdens kantooruren te bezoeken in het stadskantoor van Delft.

Bouwdeel D(emontabel)  


Bouwdeel D is cepezeds prototype van een demontabel gebouw. Of beter gezegd remontabel, want dit gebouw is niet alleen te demonteren, het kan ook elders weer compleet worden opgebouwd. Bouwdeel D staat aan de Nieuwe Laan in Delft, naast het kantoor van cepezed.

Lucas van der wee | cepezed

The Green House  


In 2018 maakte cepezed het ontwerp voor de transformatie van Rijkskantoor De Knoop, vlak bij het Utrechtse centraal station. Op het terrein ernaast staat sindsdien The Green House. Dit demontabele paviljoen maakt over 15 jaar plaats voor permanente nieuwbouw en is duurzaam tot in al zijn vezels. Zo zijn de glaspanelen van de kazerne hier hergebruikt, worden meubels betaald naar gebruik en zorgt een plantenwand voor de juiste luchtkwaliteit.

lucas van der wee | cepezed

Tijdelijke Rechtbank Amsterdam  


Kan het echt, demonteren en remonteren? De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam bewijst van wel. Conform de eisen van de opdrachtgever deed dit gebouw 5 jaar dienst als rechtbank. Het was vanwege die functie representatief, maar ook toegerust met een cellenblok. De tijdelijke rechtbank is onlangs gedemonteerd. De onderdelen – tot de deurklinken aan toe – liggen in een opslag tot het gebouw begin 2024 kan wordt geremonteerd in Enschede, waar het een andere functie krijgt. Circulariteit ten top.

Leon van Woerkom

andere aansprekende circulaire projecten van cepezed

Remontabele bouw zit cepezed in het bloed. Het bureau is in 1973 opgericht en gaat al bijna vijftig jaar uit van een kit of parts, ofwel een constructie met prefab-elementen. Dit verhoogt de kwaliteit van de architectuur, versnelt het bouwproces en zorgt voor minder overlast op de bouw, waar de delen ‘droog’ worden geassembleerd. Slimme nieuwe computerprogramma’s, zoals BIM, maakten het mogelijk om alle onderdelen te labelen, waarmee hergebruik steeds gemakkelijker werd.

pi scheveningen  


Binnen de muren van de PI Scheveningen verrijst een tijdelijk zorgcentrum. Er wordt zo veel mogelijk prefab gebouwd, zodat op de bouwplaats alleen gemonteerd hoeft te worden. Dat gaat elektrisch, waardoor de justitiabelen er amper last van hebben en er weinig stikstofuitstoot is. Dat laatste is nodig, want de PI Scheveningen ligt pal naast een natuurgebied. Bouwen onder de strengste stikstofnormen kan dus wel.

cepezed

zuiderstrandtheater  


Het Zuiderstrandtheater in Den Haag was een tijdelijk theater dat na de bouw van Amare op het Spui in Den Haag overbodig werd. Het is geen ontwerp van cepezed. Maar als er een nieuwe locatie wordt gevonden haalt cepezedprojects, de ontwikkeltak van cepezed, het samen met demontagebedrijf Lagemaat uit elkaar om het elders weer op te bouwen. De gemeente Oss heeft interesse.

Lucas van der Wee | cepezed

prinsenhof arnhem  


Het Prinsenhof in Arnhem was bepaald niet bedoeld als een tijdelijk gebouw. Dit voormalige provinciehuis is een muurvaste, betonnen kolos. Toch waagt Lagemaat zich aan een dusdanige ontmanteling dat hergebruik mogelijk is. Het Prinsenhof wordt zorgvuldig in stukken gezaagd, die vervolgens gebruikt worden om een 'kenniscentrum voor circulaire bouw en sloop' te bouwen. cepezed maakt hier het ontwerp voor.

Lagemaat BV